13 Ekim 2013 Pazar

OKK 16. Blog Tur: Ve Dağlar Yankılandı - Khaled Hosseini, Yorum



 

Kitap Adı: Ve Dağlar Yankılandı
Kitabın Orijinal Adı: And the Mountains Echoed
Yazar Adı: Khaled Hosseini
Türü: Aile, Dram
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 410
Çıkış Tarihi: 2013
Puanım: 4,5/5


Arka Kapak Yazısı: Gece vakti, çölü bir el arabasını çekerek geçen bir baba. Arabanın içinde annesiz iki çocuk; iki kardeş; biri kız, biri erkek. Küçük Peri için ağabeyi Abdullah, ağabeyden çok öte. On yaşındaki Abdullaha sorsanız Peri, her şey demek. Köylerinden Kâbile varmak için çıktıkları yolculuğun sonunda aileyi yürek parçalayıcı bir son bekliyor. Fakat aslında bu bir son değil... Kardeşlerin başlarına gelenler -yakın ya da uzak- ilişki kurdukları tüm insanların hayatlarında nesiller boyu yankılanacak...

Hayat farklı aileleri sevgi ve fedakârlık, ihanet ve sadakat gibi ortak duygularla sınarken, karakterlerin başlarına gelenler ve yaptıkları seçimler, kitabın her biri ayrı bir renk ve lezzet taşıyan katmanlarını oluşturuyor. Afganistanın küçük bir köyünde doğan ve okuru Kâbilden Parise, San Franciscodan Tinos adasına taşıyan bu öykü, her sayfada renklenip güçleniyor.

Ve Dağlar Yankılandı, bizi biz yapan değerler üzerine düşündüren, ustalıkla yazıldığını her bölümde yeniden kanıtlayan, büyüleyici bir roman. Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş ile dünya çapında sevilen bir yazar olan Khaled Hosseininin yazarlığında bir dönüm noktası.

  
 
Yorumum: Harika bir Khaled Hosseini kitabıydı! Daha ilk sayfadan yazarın o bilindik tarzı, duyguları aktarış biçimi ve yoğun duygusallık sizi sarmalamaktadır. Kitabın başındaki hikaye ayrıca hoşuma gitti. Zaten roman bu hikayeye göre kurgulanmıştı. Bir yeri okurken Sabır’ın neden bu hikayeyi seçtiğini çok iyi anlıyorsunuz. 

Kitapta her bölümde bir başka kişinin hikayesi anlatılmaktadır. Ama tüm bu kişiler birbiri ile bağlantılı. Abdullah ve Peri’nin hikayesi, kardeşlerin üvey annesinin hikayesi, üvey dayının hikayesi, üvey dayının kiracısının hikayesi… Bu böyle uzar gider. Ve karakterlerin hayatı bir yerde ama kısa ama uzun süre de olsa kesişir. Ben bu duruma ilk başta alışamadım. Özellikle bir bölüme geldim ki şimdiye kadar okuduğum karakterlerin hiç birinin adı yok. Hemen telefona sarıldım ve kitabı benden önce okuyan Sevgili Pudra Tozu’na mesaj attım. O da bana ilerle anlayacaksın dedi ve ilerleyince gerçekten kim niye o sayfada karakter ya da kiminle bağlantılı ki bu hikayede yer almış anlıyorsunuz.

Afganistan, Pakistan, Amerika, Paris ve Yunanistan’da yaşanan birbirinden bağımsız ama bir yerde de bağlantılı hayatların hikayesi…

Daha önce bir kitabını okuduysanız Khaled Hosseini adını görmeniz bile kitabı almanız için bir neden. Bu kitabı benim gibi bir dram düşmanını bile beğendiyse, dram severler kesinlikle bayılacaktır! 

Keyifli okumalar!!!

Katkılarından dolayı EVERET YAYINLARI'na teşekkür ederiz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...