23 Haziran 2014 Pazartesi

Köşe Yazılarım - 20: Yepyeni Bir Kitap Türü: New-Adult



Herkese merhaba!!

Yeni bir köşe yazımla sizlerleyim. Bu haftanın konusu yeni-yetişkin kitap türü ve ülkemizde çıkan iki örneği.

Diğer köşe yazılarımı okumak için tık tık!!

Keyifli okumalar!!





Yurt dışında ilgi gören yeni-yetişkin (new-adult)  roman türünden kitaplar, yavaş yavaş ülkemizde de ilgi görmeye başlamıştır. Bu türden romanların yayınlanmasıyla birlikte okuyucularda talep artmış ve yayınevleri de bu talebi karşılamak amacıyla bolca yeni-yetişkin roman türünde kitaplar yayınlanmaya başlamıştır. 

Peki nedir bu yeni-yetişkin roman türü? 18-25 yaş arasındaki gençlere hitap eden bir roman türüdür. Genellikle karakterlerin üniversite yılları ve ilk aşklarını temel alarak yazılmaktadır. Onun dışında konusuna göre fantastik romanlarda da karşılaşabilirsiniz. Tür olarak da yeni-yetişkin fantastik, yeni-yetişkin günümüz romanı olarak adlandırılmaktadır.
Playing with Fire serisinin ilk kitabı olan Güzel Bir Yalan, yeni-yetişkin roman türünün örneklerindendir.  Seri dört kitaptan oluşmakla birlikte, her bir kitapta bir ajanın hikayesi anlatılmaktadır. Diğer kitapların ana karakterleri de bu kitapta yer almakta ve grubun önemli kişileridir. Serinin ilk kitabı Türkçe’ye çevrilmiştir.

Garrett McCarthy, Annabelle Parker ve Milo Roberts sekiz senedir birbirlerinin en yakın arkadaşıdır. Milo ve Parker ise arkadaşlıklarını bir adım ileriye taşımış nişanlanmışlardır. Gareth, Parker’ı ilk gördüğü anda ona aşık olmuştur sadece ilk Milo aşkını itiraf etti diye kendini geri çekmiştir. Erkek karakterimiz her ne kadar o zamanlar bunun geçici olduğunu düşünse de genç kadını senelerce gizli gizli sevmiştir.  

Parker da ona karşı bir şeyler hissediyordur ama Milo ile çıkmaya başlaması ikilinin arasına arkadaşlıktan öteye gidemeyecekleri bir duvar örmüştür. Genç kız, güvenli olduğunu düşündüğü bir seçim yapmıştır ama kalbi gerçeği biliyordur. Kalbi Gareth demekte ama mantığı Milo’yu seçmektedir. Milo’nun ölmesinden sonra, birbirlerinden bir süre uzak durmayı başaran Gareth ve Parker için hayatın bambaşka süprizleri vardır. Bağlı oldukları birim, onlara, birbirlerinin partneri olacak gizli bir görev vermiştir. Milo’nun ardındaki sırları çözmek! Sırları çözerken, ikilimizin evli rolü yapmalarını gerektirmektedir. 

Milo, beraber büyüdüğü adama ve evleneceği kadına o kadar çok yalan söylemiştir ki söylenen her bir yalanın arkasından başka bir sır açığa çıkmaktadır. 

Tüm bu yalanlar örümcek ağı gibi Gareth ve Parker’ın etrafını sararken, ikilimizin aşkı için bir umut var mıdır? Arkadaşımın aşkısın tarzındaki klasik bir konunun farklı bir şekilde ele alınıp, merak uyandırıcı bir şekilde anlatılmasını yazarın başarısı olarak görüyorum.
Bu türe örnek verebileceğim bir başka kitap ise Jasinda Wilder’ın yazmış olduğu Seninle kitabıdır. Bu kitap ise üç kitaplık bir serinin ilk kitabıdır. 

Nell Hawthorne çocukluk arkadaşı Kyle’a sırılsıklam aşıktır. Ancak bir gece genç adam trajik bir kaza sonucu hayatını kaybedince Nell’in hayatı tamamen değişmiştir. Çünkü genç kız, sevdiği adamın cenazesinde Kyle’nın hiç karşılaşmadığı kardeşi Colton ile tanışır. Her ikisi de Kyle olmadan hayatlarını yaşamaya çalışmaktadır. Yıllar sonra tekrardan karşılaşan Colton ve Nell için hayatın farklı bir sürprizi vardır. İkiliyi hiç tahmin edemeyecekleri bir hayat beklemektedir. 

Yeni-yetişkin türünde gün geçtikçe daha çok kitap yayınlanmaktadır. Farklı bir kitap türü okumak isterseniz deneyebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...