7 Nisan 2014 Pazartesi

Köşe Yazılarım - 9: Mitolojik Bir Dünyanın Kapıları Aralanıyor!

Herkese merhaba,

Çok sevdiğim adeta hastası olduğum bir seri olan Melez Sözleşmeleri’ni yazmasam olmazdı.

Keyifli okumalar!!


Mitoloji okumaya ne dersiniz? Yunan Tanrıları, safkanlar, melezler, Titanlar, savaş için yaratılmış canlılar… Yeryüzünde, tamamen insanlardan gizli bir yer. Apollo’nun ortalarda dolaştığı, Hades’in bir markette bir anda karşınıza çıkabileceği, dünyalar güzeli Artemis’in oku ile savaş meydanlarında korku saldığı yepyeni bir dünya burası. 

Hematoi ırkı, Yunan Tanrıları ve yaratıkların bir soyudur. İki Hematoi’nin çocuğuna safkan, Hematoiler ile ölümlülerin çocuklarına da melez denilmektedir. Safkanların kendilerine özgü özel güçleri vardır ve toplum içinde onlara soylular denilmektedir. Hiçbir gücü olmayan melezlerin ise yaşamak için sadece iki seçeneği vardır: Ya eğitimli birer avcı olup iblis avlayacaklardır ya da safkanlara hizmet edip onların kölesi olacaklardır. 

Melez Sözleşmeleri serisi, bir melez olan Alex’in gözünden anlatılmaktadır. Alex, yaşamını köle olarak geçirmek yerine avcı olmaya karar vermiştir. Öğrencilerin uyması gereken bazı kurallar vardır ancak Alex değil bir kurala uymak hiç birine uymamaktadır. Bir safkan ile ilişki yaşamak gibi en önemli kuralı çiğnemiştir bile. 


Genç kız, öğretmeni olan safkan Aiden’a aşık olmuştur. Alex’in hayatta kalması, iblise dönüşmemesi ve en önemlisi Aiden’ı unutması gerekmektedir. Serinin ilk kitabı Melez ile çok farklı bir Yunan Mitolojisi’nin kapıları okuyuculara açılmaktadır. 

Alex’in iniş ve çıkışlarla dolu hayatı serinin ikinci kitabı Safkan ile devam etmektedir. Bir tarafta gerçekleşmesi istenen hayaller diğer tarafta kader. Artık Alex’in ikinci Apollyon olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle Alex neredeyse Seth de oradadır. Bazen bu durum genç kızı sinirlendirse de asıl sorun iblislerdir!

İblisler okula saldırınca, Tanrılar furileri üzerlerine salmıştır. Furiler; öğrenci ve Tanrılara karşı en ufak tehdidi ortadan kaldırmakla görevli doğaüstü yaratıklardır. Apollyon olan ikilimiz de en ufak bir yanlış yapsalar furilerin gazabına uğrayacaklardır. Alex için zor bir seçim süreci başlamıştır. 

Safkan öyle bir son ile bitmişti ki Tanrı romanında olayların daha da sarpa saracağı belliydi. Kural tanımaz Alex en büyük kuralı çiğnemiştir. Özellikle Konsey onun bu yaptığını öğrenirse ne Aiden ne Seth ne de Dekan olan dayısı onu kurtarabilecektir. Aiden ile olanlara gelince, acaba yaşadıkları toplum yasak aşklarını kabullenecek midir? Aslında bu yasak aşk Alex’in sorunlarının arasında en hafifi. Çünkü genç kızın uyanmasına çok az bir zaman kalmıştır. Seth’i de unutmamak gerek. Kendisi Alex’in yanında mıdır yoksa bir Tanrı katiline mi dönüşecektir?

İksir, Tanrı ile Apollyon arasındaki ara kitaptır. İksir’de olaylara Aiden’ın gözünden bakıyoruz. Yani anlatıcı Aiden. Genç adamın aşkını okumak, ilk tanıştıkları ana gitmek, bazı olayları erkek karakterin gözünden okumak serinin ilerleyişi açısından hoş bir ayrıntı olmuştu. Yayınevinin ara kitabı yayınlamakla çok iyi yaptığını düşünmekteyim. Çünkü burada önemli olan Aiden’ın gözünden anlatım değil arada geçen olayları okuyucunun bilmesiydi. Eğer İksir yayınlanmasaydı, Tanrı ve Apollyon arasında kopukluk olacaktı.

Apollyon’da , olayları tekrardan Alex anlatmaktadır. Üzüntüler, pişmanlıklar, aşk, dostluk, sadakat, yalanlar… Ne ararsanız hepsi Apollyon’da var ve serinin en heyecanlı, aksiyonun en bol olduğu kitabıydı.

Avcı, serinin son kitabıdır. Yer altı dünyasında Olimposlular soğuk savaştayken, yeryüzünde savaş iyice kızışmıştır. Melezler, safkanlar ve avcılar savaşın ortasında ve birçok insan gerçekte ne olduğunu bilmeden hayatlarını kaybetmektedir. Büyük savaşa bir de geçmişten gelecek ancak öldürülemeyecek bir varlık vardır ki, okurken şaşıracaksınız. Arka kapakta yazdığı gibi muhteşem bir final sizi bekliyor.  Final sayfalarını birden fazla kez okuyacağınıza inanıyorum!
Melez Sözleşmeleri’nde en dikkat çeken şey mitoloji ile kurgunun uyumuydu. Kitapta çokça Alex’in kader ipliklerinin düğümlerinden bahsedilmişti. İşte Jennifer, mitolojiyi bir iplik dokur gibi kurgunun içine işlemişti. 

Furiler, İblisler, Safkanlar, Melezler ve Avcılar size mitolojik bir dünyanın kapılarını aralıyor. İçeri girip neler olduğuna bakmak sizin elinizde!

Serinin yorumlarını tek tek okumak isterseniz:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...