17 Mart 2014 Pazartesi

Köşe Yazılarım - 7: Mükemmel Kurgu, Gece Yarısı Nesli



Herkese merhaba!!

Yedinci köşe yazımla sizlerleyim. Bu haftaki konuğum Lara Adrian'ın Gece Yarısı Nesli serisi. 

Keyifli okumalar!!


Lara Adrian’ın Gece Yarısı Nesli serisi fantastiksever birçok okuyucunun favori kitabıdır. Ana tema vampirler üzerine kurulmuştur ancak diğer vampir kitaplarından ayrı olarak kendi içerisinde özgün bir kurgusu vardır. On bir kitaptan oluşan serinin beş tanesi Türkçe’ye çevrilmiştir. Her kitapta bir savaşçının aşk hikayesinin anlatılması ile birlikte bir önceki kitapta olan olayların da devamı anlatılmaktadır.

Gece Yarısı Öpücüğü serinin ilk kitabıdır. Bu kitabı okurken savaş, olaylar ve aşk dışında bol bol kitaba özgü terimler ve açıklamaları ile karşılaşmaktayız. Seriyi daha iyi anlama açısından yazarın bu tarz açıklamalarının okuyucuya kolaylık sağladığını düşünmekteyim. Kitaplarda sık sık karşılaştığımız ve bilmemiz gereken terimler: 

Soylu grup; insanları öldürmeden onlardan beslenen, sonunda ne olduğunu anlamayacak şekilde hafızalarını silen ve kendine özgü özel yetenekleri olan vampir grubudur. Soy eş; vampirlere çocuk doğurabilen, vücutlarında bir leke ile diğer insanlardan ayrılan kadınlardır. Issızlık; kan susuzluğuna dayanamayan vampirlerin insanların kanını öldüresiye içmesidir. Kölelik; ıssız vampirlerin insanların içindeki insanlık kavramını yok ederek onları kendilerine bağlamalarıdır. Ne de olsa vampirler güneşe çıkamamaktadır ve gündüz işleri birileri yapmak zorundadır.

Vampir savaşçıların lideri Lucan ıssızlığa çok yaklaşmıştır. Ya kendini kana susamışlığa bırakacak ya da içindeki canavarla savaşacaktır. Lucan kendi içinde bu sorunlarla uğraşırken dışarıda ıssızlar ortalığı karıştırmaktadır. Issızların amacı; gizlice birlik olmak ve dünyayı ele geçirmektir. Soylular ve Issızlar arasında kalmış bir kadın olan Gabriell korunmaya muhtaçtır. Adeta bir bıçak sırtında yürüyen Lucan’a bu görevin verilmesi ikili açısından zor, karmaşık ama yine de aşk dolu başka bir serüvene adım atmalarını sağlayacaktır. 

Sakin bir hayat süren veteriner Tess’in hayatı gece yarısı bir yabancının ona gelmesi ile tamamen değişmiştir. Genç kadın, onun bir vampir olduğunu bilmeden hayatını kurtarmıştır. Dante günü yaşayan aşka inanmayan bir vampirdir. Tess onun için hayatını kurtaran bir insandan fazlası değildir. Ama gelecek onlar için çok farklı bir yön çizmiştir. Bir şekilde Dante artık Tess’in koruyuculuğunu yapacaktır. Kızıl Öpücük’te vampir savaşları dışında, taş kalpli Dante’nin Tess’e bağlanmasını okumaktayız.

Elise Chase’in tüm sevdikleri ıssız vampirler tarafından öldürülmüştür. Ve şimdi intikam zamanıdır! Doğaüstü psişik yetenekleri genç kadını mahvettiği için sık sık güçsüz duruma düşmektedir. Ona yeteneklerini kullanmasını öğretecek tek bir kişi vardır: Soylu bir savaşçı olan Tegan. Vampir Tegan sevdiklerini kaybetmiştir. Gece Yarısı Uyanış’ında benzer acılar ortak bir amaç uğruna birleşirken ikilinin de aşk yolunda ilerlemesi zor olmayacaktır. 

Serinin dördüncü kitabı Gece Yarısı Çığlığı’nda yaralı bir savaşçı olan Rio’nun aşka bir kez daha şans vermesi anlatılmaktadır. Gazeteci Dylan, sırlarla dolu bir mezar keşfedince tüm tehlikeyi üzerine çekmiş olur. Aslında o mezar kadim bir vampire aittir ve yok edilmesi gerekmektedir. Görev Rio’nundur ancak Dylan tarafından ifşa edilen bu mezarlığın kimse tarafından bilinmemesi gerekmektedir. Bu amaçla genç kadının peşine takılan vampir kendisini yeniden aşka inanırken bulacaktır. 

Beşinci kitap Gece Yarısı Tuzağı’nda, tuzaklarla dolu bir hikaye okuyucuyu beklemektedir. Savaşçı Nikolai hiç beklemediği anda bir kapana kısılmıştır. Tuzak kuranlardan birisi de muhafız olan Renata’dır. O da bu duruma mecbur bırakılmış, kendisinden saklanan gerçekleri bilmeden Nikolai’yi çıkması zor bir duruma sokmuştur. Genç kız gerçekleri öğrendikçe hem vampirle yakınlaşacak hem de intikam için savaşacaktır. 

Altıncı kitap henüz Türkçe’ye çevrilmedi. Ben de dahil olmak üzere serinin sevenleri sabırsızlıkla yeni kitabı beklemekteyiz. Alacakaranlık ile birlikte o kadar çok birbirine benzer vampir kitapları piyasada yer buldu ki okuyucular özgün olanlara yönelmeye başladı. Gece Yarısı Nesli’nde dışarıdan bakıldığında klasik bir vampir kitabı gibi görülebilir, ancak okuduğunuz zaman tamamen şaşıracağınız bir kurguya sahiptir. 



Diğer Köşe Yazılarım


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...