3 Haziran 2015 Çarşamba

Yeraltı Günlükleri #1: Gregor ve Gri Kehanet - Suzanne Collins



Kitap Adı: Gregor ve Gri Kehanet
Kitabın Orijinal Adı: Gregor the Overlander
Yazar Adı: Suzanne Collins
Seri Adı: Yeraltı Günlükleri
Seri Sıralaması: 1/5
Türü: Genç-Yetişkin, Fantastik
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 304
Basım Tarihi: 2010
Puanım: 4/5

  
Arka Kapak Yazısı: Açlık oyunları'nın yazarından Gregor ve gri kehanet Gregor ve yeraltı günlükleri-1

Tutkunu olduğunuz açlık oyunları serisinin yazarı suzanne collıns'ten renkli yeni bir dünya! Yeraltı günlükleri sizi soluksuz takip edeceğiniz bir dünyaya davet ediyor.

Yazın başıdır ve on bir yaşındaki Gregor dışında herkes yaz kampındadır. Gregor, babasının New York'taki evlerinden çıkıp kaybolmasından beri küçük kız kardeşlerine bakmaktadır. Özellikle de iki yaşındaki kardeşi Bot'a. Evlerinin bodrumunda çamaşır yıkarken, Bot bir hava boşluğunun içine düşüp kaybolur ve Gregor da onun arkasından gider. Artık Yeraltı'ndadırlar ve onları bambaşka bir dünya beklemektedir…

“Fantastik hayranları ve fantastik edebiyata yeni başlayanlar için muhteşem bir macera.”
-School Library Journal

“Collins, ustalıkla seçilmiş kelimelerle muhteşem bir dünya inşa ederek büyük bir iş çıkarmış. Oradan gitmek için sabırsızlanan Gregor'un tersine, okuyucular Yeraltı'nı oldukça fantastik ve etkileyici bulacak.”
-Publishers Weekly

“Muhteşem bir roman, iyi yazılmış, akıcı, hareketli bir fantastik… Özellikle genç fantastik hayranlarını büyüleyecek.”
-Booklist

“Gregor'un ilgi çekici macerası, dev karafatmalar, binek yarasalar ve eflatun gözlü insanların yaşadığı garip bir yeraltı dünyasında geçiyor. Yaratık tasvirleri canlı ve konu oldukça sürükleyici… Harika.”
-Kirkus Reviews

“Duygusal karakterler, yaratıcı araçlar ve alışılmışın dışında bir mekân; tam da genç fantastik okurlarının gönlüne göre.”
-Voya

Yorumum: Açlık Oyunları’nın büyük bir fanı olduğumdan Suzanne Collins’i severek takip ederim. Yer altı Günlükleri serisi ilk çıktığı zaman dikkatimi çekmiş, sonra okurum demiştim. Kitabı okuyup, yorum yapan kişilerin yazılarını okuduğumda seriyi çocuk kitabı sanmış ve listemden çıkarmıştım. Geçenlerde ilk kitaba bir göz gezdireyim, eğer seversem seriye devam ederim diye düşünmüştüm. Sonuç olarak Gregor ve Gri Kehaneti elime aldım ve kitap bitti! Yanlış anlamayın amacım sadece göz gezdirmekti!

Gregor, yaz tatilini küçük kardeşi Bot ve büyükannesine bakarak geçirmek zorundadır. Onun için sıkıcı bir tatil olacaktır. Derken bir gün küçük kardeşi Bot çamaşırhanenin havalandırmasından içeri düşer. Gregor da onu tutmaya çalışırken peşinden düşünce iki kardeş bir anda kendilerini yer altı dünyasında bulmuşlardır.

Bu dünya yerin altında olmasına rağmen yaşayan canlılar kocamandır. Yeraltına hükmeden dört topluluk vardır. Fareler, eğiriciler (örümcekler), hamamböcekleri ve yeraltlı insanlar. Bu dört topluluk yeraltında barış demesek de belirli kurallar çerçevesinde ateşkes halinde yaşamaktadırlar. Ve Gregor’un yeraltına düşmesi ile birlikte bu dengeler tamamen değişecektir. Bir de yarasalar var ki bu dünyada yaşayan insanların en değerli dostu. Yarasa ve insan ne alaka diyebilirsiniz ama buradaki yarasaların devasa olduğunu ve eski zamanlarda insanlar için at ne demekse yeraltında da yarasa o demek diye düşünün.

“Aşağı düşmek kolaydır, ama yukarı çıkmak bundan çok daha zordur.”
“Ne demek istiyorsun?”
“Eve gidemeyeceğini söylemek istiyor. Bizimle Yer altı’nda kalmanız gerekiyor.”

Gregor bir an önce yeraltından kurtulmak istemektedir, ancak bu o kadar da basit değildir. 

Seri Sıralaması
1.      Gregor ve Gri Kehanet (Gregor the Overlander)
2.      Gregor ve Felaket Kehaneti (Gregor and the Prophecy of Bane)
3.      Gregor ve Kan Kehaneti (Gregor and the Curse of the Warmbloods)
4.      Gregor ve Sır Kehaneti (Gregor and the Marks of Secret)
5.      Gregor ve Zaman Kehaneti (Gregor and the Code of Claw)

Yeraltının bir de oluşum hikayesi vardır ve oluştuktan sonra beş kapı hariç yerüstüne çıkan tüm yollar mühürlenmiştir. Bu işlem yapıldıktan sonra bu dünyayı kuran kişi çeşitli kehanetler yazmıştır. Seri de bu kehanetler ve Gregor hakkındadır. 

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...