10 Haziran 2015 Çarşamba

Alienated #1: Yabancı - Melissa Landers



Kitap Adı: Yabancı
Kitabın Orijinal Adı: Alienated
Yazar Adı: Melissa Landers
Seri Adı: Alienated
Seri Sıralaması: 1/3 + 1 novella
Türü: Fantastik, Genç-Yetişkin, Bilimkurgu
Yayınevi: Go Kitap
Sayfa Sayısı: 424
Basım Tarihi: 2014
Puanım: 5/5


Arka Kapak Yazısı: Uzaylılar insanlarla iki yıl önce bağlantı kurdu. Şimdi de dünyalı Cara, onlardan birini evinde misafir etmeye hazırlanıyor.

Gezegenler arası öğrenci değişim programı kapsamında evinde L'eihrli bir lise son sınıf öğrencisini ağırlamaya hazırlanan Cara, bu sayede hem hayallerindeki üniversiteye ücretsiz gidebilecek hem de o gizemli L'eihrliler hakkında gazetecilerin uğruna öleceği bilgiler edinecektir. L'eihrli öğrenci Aelyx'in, ayakları yerden kesen yakışıklılığı da cabası. Ama işler hiç de düşünüldüğü gibi yolunda gitmeyecektir, çünkü Aelyx'i okulda istemeyenler de vardır ve sayıları hiç de az değildir. Tehdit mektupları almaya başlayan Cara bir süre sonra Aelyx ile okula polis eşliğinde gitmek zorunda kalacaktır.

Okuldaki herkes tarafından dışlanan Cara'nın artık tek arkadaşı Aelyx'tir. Üstüne üstlük Cara ona sırılsıklam âşık olmuştur. Öte yandan Aelyx'in de ölümcül sonuçlar doğurabilecek sırları vardır. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olan Cara hem kendi hem sevdiği çocuğun hayatı hem de gezegeninin geleceği için bir ölüm kalım savaşı vermek zorundadır.

Yorumum: Fantastik kitapların her bir çeşidinde bayılan biri olarak uzaylıların dikkatimi çekmemesi mümkün mü? Yabancı’yı, Tüyap Kitap Fuarı’ndan almış ve ilk okuyacağım kitaplardan biri diye ortalarda gezerken sene olacak ancak yeni okuyabildim.

“Dünya’daki yaşamla senin gezegenindeki yaşam arasındaki en büyük kültürel fark nedir?”
“Benzerliklerimizi saymak farklılıklarımızı saymaktan çok daha kolay çünkü neredeyse hiçbir ortak yönümüz yok.”



Uzaylılar ve Dünyalılar… İki ırk birbirinin farkında ve sıcak ilişki kurmak istemektedirler. Bu nedenle öğrenci değişiminden yararlanılacaktır. Cara okul birincisi olduğu için L'eihrli öğrencinin onun evinde kalmasına karar verilmiştir. Ancak genç kızın en yakın arkadaşları tam bir L'eihr düşmanı olduğundan çok kısa sürede onlar tarafından dışlanmıştır. Ya L'eihrli’yi yurduna geri yollayacak ya da tek başına kalacaktır. Cara, Aelyx’in Dünya’da kalmasını tercih eder ve her ikisi için zorlu bir süreç başlar.

“Bu nedir? Küf gibi kokuyor.”
“Çikolata. Bayılacaksın.”
“İğrenç!”
“Ciddi olamazsın. Çikolata Tanrıların yiyeceğidir.”

Her ne olursa olsun Cara, Aelyx’in Dünya’yı tanıması ve alışması için elinden geleni yapar. Genç uzaylıda, yaşamları ve gezegenleri hakkında Cara’yı bilgilendirir. Birbirlerinden başka kimseleri kalmayan ikili çok kısa süre sonra aşık olurlar. Ama ortada farklı gezegenlerden olmalarının dışında çok daha önemli bir sorun vardır. Aelyx, Cara’dan hayat kadar mühim bir sır saklamaktadır! 

Alienated Seri Sıralaması
1.      Yabancı (Alienated)
1,5. Until Midnight
2.      İşgalci (Invaded)
3. Savaşçı (United)

Kitabı genel anlamda çok beğendim. Özellikle yazarın sıkmayan anlatımını ve olay örgüsünü sevdim. Bir yandan savaş çıkacak mı diye merak ederken, diğer yandan Cara ve Aelyx ne zaman birbirine açılacak diye düşündüm. Bu da kitap okuma hızımı önemli oranda arttırdı. Yabancı bence fantastik roman okumamış kişilerin bu türe başlangıç kitabı olabilir. Hem kafa yormaması hem de kolay okunabilmesi bu türü sevdirmesinde etken olacağını düşünüyorum. Duydum ki serinin ikinci kitabı İşgalci çok yakında bizimleymiş. Merakla bekliyorum!

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!

2 yorum:

  1. Blogum daki yazımda seni mimledim:)Rica etsem bir ara bakar mısın?
    adres birkitapolsam.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müsait olduğumda yapacağım, teşekkürler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...