10 Aralık 2015 Perşembe

Nil #1: Ada - Lynne Matson



Kitap Adı: Ada
Kitabın Orijinal Adı: Nil
Yazar Adı: Lynne Matson
Seri Adı: Nil
Seri Sıralaması: 1/3
Türü: Fantastik, Genç-Yetişkin, Distopya
Yayınevi: Yabancı Yayınları
Sayfa Sayısı: 440
Basım Tarihi: 2015
Puanım: 5/5


Arka Kapak Yazısı: "Tamam, İşte durum şu. Buraya ergenlik yıllarındayken, on üç on dokuz yaş arası bir yerde geliyorsun. Bir yılın var. Ya bir kapı yakalarsın ya da..." Durdu, safir gözleri alevler içindeydi, kendisi tutuşacak zannettim. "Ya da?" diye bastırdım. "Ölürsün." Gizemli Nil Adası'nda kurallar belliydi. Bir yılınız vardı. Kaçmak ya da hayatta kalmak için tam 365 gün.

On yedi yaşındaki Charley kuralları bilmiyordu. Hatta nerede olduğundan bile haberi yoktu. Hatırladığı son şey sıcak hava ve kendinden geçtiğiydi. Uyandığındaysa kayalık bir arazide çırılçıplaktı. Kaybolmuş ve yalnız hisseden Charley, adada uzun süre hiçbir insana rastlamamıştı, ta ki gençlerin lideri Thad ile karşılaşana kadar. Artık, adadan kaçmanın ne kadar zor olduğunu öğrenmişti… ve tabii bir de âşık olmanın. Thad'in zamanı doluyordu ve Charley, geleceklerini kurtarabilmek için önce Thad'i kurtarması gerektiğini fark etmişti. Ancak tehlikelerle dolu bu adada en büyük tehdit zamandı!

Yorumum: Charley, bir gün marketin kapısındayken bir sıcak hava dalgası onu çarpar ve kendini bir adada bulur. Thad de öyle mekân farklı, etki ve hissettikleri aynıdır. Natalie, Reves, Talla… On üç – on dokuz yaş aralığındaki bu çocuklar bir anda kendilerini Nil Adası’nda bulurlar. Adadan bir yıl içinde ya çıkmanın yolunu bulacaklardır ya da öleceklerdir.

Dünya üzerindeydim ama dünyanın neresindeydim, hiçbir fikrim yoktu. Ya da hangi zamandaydım.
Yapayalnızdım.


Charley’e sıcak dalga vurup da Nil’de uyanınca bir an kendini kaybeder, nerede olduğunu bilemez. Tek yapacağı şey hayatta kalmaya çalışmaktır. Bu sırada da orada yaşamakta olan adanın diğer sakinleri ile karşılaşır.

“Nil’e geliriz, bazılarımız gider Nil’den ve bazı benim gibiler kalır. Saat tükenir, zamanımız biter ve Nil ipi çeker.”

Ada Seri Sıralaması

0,5. Ada Günlük (Nil Remembered)
1.      Ada (Nil)
2.     Ada - Sırlar Çözülüyor (Nil Unlocked)
3.      Ada Yanıyor (Nil on Fire)

Ada kurallarını öğrenen Charley’nin oradan çıkabilmesi için tam bir yılı vardır. Ya ölecek ya da bir şekilde kurtulacaktır. Tabii bir de günleri gittikçe azalan, Charley’nin hayallerindeki erkek Thad vardır. Thad’in kurtulması Charley’den daha önemlidir ve zaman azaldıkça bu pek de mümkün görünmemektedir.

Kitabı Labirent serisine çok benzettim. Hatta konusunu okuduğumda eşimin ilk aklına gelen Açlık Oyunları’ydı. Sanırım bu tarz distopya kitaplarında böyle ortak özelliklerin olması normal. Asıl önemli olan yazarın kurgu içinde konunun işleyişi. Ada, 2015 favorilerimin içine girdi bile *_* Devamını merakla bekliyorum.

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!

8 yorum:

  1. Benimde merak ettiğim bir kitaptı senin yorumuna güvenerek en kısa zamanda alıp okuyacaqım. Bloqunu hergün kontrol ediyorum desem yalan olmaz sanırım�� çok beqeniyorum yorumlarını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok beğendim kitabı, umarım sende beğenirsin :) Teşekkür ederim, ben de elimden geldiğinde yorum yapıp güncel tutmaya çalışıyorum blogumu :)

      Sil
  2. Bu kitabı çok merak ediyorum gerçekten. Kapağı müthiş bir kere! Ayrıca, bir Lost sever olarak, anılarımı canlandırıyor. :) Umarım, alabilirim en kısa sürede. Okuyan herkes de beğenmiş. Sen de birçok bilgi paylaşmışsın yorumunda, eline sağlık!

    Bu arada aynı kitap olduğu için söylemek istedim. Ben de blogumda yılbaşı çekilişi yaptım ve ADA'yı hediye ediyorum bir kişiye, katılmak isteyen olursa diye belirteyim. :) Bloguma da beklerim.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim :) Ben kitabı çok beğendim umarım sen de beğenirsin :) Bloguna uğrayacağım :))

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar blogumda bir blog keşif etkinliği başlattım yeni bloglar keşfetmeyi isterseniz büyük bir zevkle beklerizzz:):):)
    birkitapolsam.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ikinci kitap ne zaman çıkacak bir bilgin var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yayınevi çeviride olduğunu söyledi. Kesin bir tarih vermedi.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...