21 Nisan 2015 Salı

Yoklar #3: Yalanlar - Michael Grant



Kitap Adı: Yalanlar
Kitabın Orijinal Adı: Lies
Yazar Adı: Michael Grant
Seri Adı: Yoklar
Seri Sıralaması: 3/6
Türü: Fantastik, Genç-Yetişkin, Distopya
Yayınevi: Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı: 456
Basım Tarihi: 2011
Puanım: 3/5


Arka Kapak Yazısı: Yetişkinler Tam Yedi Aydır YOKLAR.

HER ŞEY BİR GECEDE OLDU.

Ölü bir kız, yaşayanların arasında dolaşmaya başladı. Zil ve İnsan Ekibi, Perdido Kumsalı’nı ateşe verdi. Ve alevlerle dumanların arasında Sam, yeryüzünde en çok korktuğu insanın siluetini gördü: Drake. Ama Drake ölmüştü. Sam ve Caine, Karanlık’la birlikte onu da yenmişti -ya da öyle sanmışlardı.

Perdido Kumsalı alevler içindeyken savaşlar başladı. Astrid, Kent Meclisi’yle, İnsan Ekibi mutantlarla, Sam’se Drake’le karşı karşıyaydı. Drake ölümden dönmüştü ve Sam’le yarım bıraktıkları

işi bitirmekte kararlıydı. Tüm bunlar yaşanırken kahin Orsay ve Nerezza’nın yaydığı, yangın gibi giderek körüklenen ölümcül dedikodular ortalıkta dolaşıyordu. Ölümün, RSGB’den kurtulmanın yolu olduğunu söylüyorlardı. Şartlar her zamankinden daha kötüydü ve gençler çaresizdi. Peki gerçekten ölümün onları özgür kılacağına inanacak kadar çaresizler miydi?

Yorumum: Seriye çok uzun süre ara vermiştim. Geçenlerde ne okuyayım diye düşünürken aklıma geldi ve kaldığım yerden devam ettim. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki uzun aradan sonra bile seriden kopmadığımın farkına vardım. Olaylar, kişiler her şekilde aklımdaydı ancak ilerledikçe kurgudan sıkıldım.  

Bana göre uzun serilerin en büyük sıkıntısı ya yazarların olayları tekrar etmesi ya da hiç olmayacak konulara yer vermeleri. Michael Grant, ilk iki kitapta olan kurgunun bir kısmını az da olsa tekrardan yazmıştı. Burada özetten veya geçmiş olayların anlatılmasından bahsetmiyorum. Drake’nin geri dönmesinden ve bu geri dönüşün nedenlerini söylüyorum. Farklı bir olay ele alınsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

“Market kapalı, yiyeceğimiz yok!”
“Kimse su getirmedi. Susadık!”
“Yaralandım…”
“Hastayım…”
“Korkuyorum…”

Yetişkinler olmadığı için hala sorunlar devam etmekte. Nerede bunlar diye meraktan çatlarken ufak ufak ipuçları vardı kitapta. Bir okuyucu olarak bu kısımları sevdim çünkü sürekli nerede bu yetişkinler tarzındaki sorularıma ufak da olsa yanıt buldum. 

“Astrid’in tek yaptığı, sürekli yalanlar söyleyip hiçbir şey yapmamak.”
“Astrid’in tüm yaptığı konuşmak. Laf, laf, laf. Üstelik bunların çoğu da yalan.”

Serimizin bu kitabının ana konusu adından da anlaşılacağı üzere yalanlar. Ortada pek çok şey olmuş ve olmaktadır. Gerek Astrid, gerek Sam, gerekse çocukların kurmuş olduğu meclis kaos oluşmaması için herkese ve birbirlerine yalan söylemişlerdir. Sam, Astrid’den önemli birkaç konu saklamış; Astrid’de mecliste olmayan çocuklardan… Böyle yalanlar dolu bir kısır döngüde yaşamaktadırlar. Bir yerden sonra birileri bu yalanlara dur der değil mi?

Yoklar Seri Sıralaması
1.      Yoklar (Gone)
2.      Açlık (Hunger)
3.      Yalanlar (Lies)
4.      Veba (Plague)
5.      Korku (Fear)
6.      Işık (Light)

Caine ve arkadaşlarına gelince işte bu cephede çok değişik olaylar okuyucuyu beklemekte. Bu kitapta yazarımız Caine az yer vermişti ama özünde kilit isim yine Caine’di. 

Seriye devam edeceğim çünkü kurgunun mantığını ve yetişkinlere ne olduğunu merak ediyorum. Umarım dördüncü kitap yazar değişik bir şeyler yakalamıştır.

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!


10 yorum:

  1. Aslında distopya sevmem ama,konusu ilginç. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle 4.kitap olan vebada okasar çok değişik olaylar oldu ki bence kesinlikle okumalısınız en çok vebayı sevdim diyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mmm... Veba ne zamandır aklımda olan bir kitap ama nedense okuyamadım hiç. Yakın zamanda okumalıyım o zaman :)

      Sil
    2. Ben çoktan bu seriyi bitirdim. Finali inanılmaz derecede güzeldi herşeyin cevabını aldım. Bence devam etmelisiniz veba gerçekten güzeldi. Ama en güzeli ise son kitaptı.

      Sil
    3. Veba'yı okumayı öne mi çeksem ne yapsam :) Yakın zamanda okumalıyım dedim ama daha da öne çekebilirim :)

      Sil
    4. Aynen.. Zaten vebayı okuduktan sonra herşeyi daha da merak etmeye başlayacaksınız ve korkuda yetişkinlerden haber gelecek. Diana ve caine... Astrid çok kotu bişey yapacak.. Ama finalde çok değişik olaylar oluyor. Kesinlikle okuyun :) 👍

      Sil
    5. Katliama hazır mısınız..?.

      Sil
    6. Başladınız mı:)

      Sil
    7. Araya aldım, bir 50 sayfa okudum :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...