14 Mart 2014 Cuma

Asla Yapma - Koethi Zan



Kitap Adı: Asla Yapma
Kitabın Orijinal Adı: The Never List
Yazar Adı: Koethi Zan
Türü: Dram, Psikoloji, Gerilim
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 322
Çıkış Tarihi: 2013
Puanım: 4,5/5


Arka Kapak Yazısı: Kaçarak kurtulamazsın!

Gözleri bağlı ben... Zincire vurulmuş benç... Köşede, ellerim arkadan kelepçelenmiş, bir sandalyeye bağlı, dilime bir cerrah iğnesi batırılırken ben...Tutsaklık insana bir şeyler yapar. Ne kadar aşağılık bir hayvan olabileceğinizi gösterir. Hayatta kalmak ve bir gün öncesine göre daha az acı çekmek için nasıl da her şeyi yapabileceğinizi gösterir...

Çocukluk arkadaşları Sarah ve Jennifer için dünyayı güvenli kılmanın tek bir yolu vardır. "Asla yapılmayacaklar listesi" oluşturmak ve bu listeye sonuna kadar uymak. Uçak kazaları, doğal afetler, hastalıklar, tecavüz... Hepsinden kaçınmanın mümkün olduğuna inanırlar. Üniversiteye başladıklarında odalarının başköşesine asarlar listeyi. Ama bir gün listenin önemli bir kuralını ihlal ederler. Sarah kendine geldiğinde bir mahzendedir, çırılçıplak soyulmuş ve ayak bileğinden duvara zincirlenmiştir. Ve yalnız değildir. Orada bir deri bir kemik, çıplak, yanındaki duvara zincirli iki kız daha vardır, ama Jennifer ortalarda yoktur. Ve onları kaçırıp bu mahzene kilitleyen adam acı verme yöntemleri konusunda çok "rafine" ve incelikli tekniklere sahiptir!

Koethi Zanın hakları 20 ülkeye satılan, CBS tarafından filme çekilecek olan romanı Asla Yapma bir sayfadan diğerine soluğunuzu tutarak geçeceğiniz müthiş bir psikolojik gerilim romanı. Okurken tıpkı başkahramanın kendisi gibi, rahatsız edici bir fikre, suçun felsefesi üzerine bugüne dek söylenmiş en kafa karıştırıcı o cümleye tosladığınızı hissedeceğiniz bir kitap:

Kurban her zaman suçludur!

Yorum: Sarah ve Jennifer, çok yakın iki çocukluk arkadaşı. Yaşadıkları bir travma sonucu kendilerine “Asla Yapma” listesi oluşturmuşlardır. Ama ne var ki üniversiteye gittikleri zaman başta bu kurallara uysalar da ilerleyen zamanlarda ortama uyarak kurallarda hafif oynama yapmışlardır. İşte bir an yapılan bir hata hayatlarının sonuna kadar değişmesine neden olmuştur.

Asla panikleme. Çarçabuk geri sarıyordum, o gün neler yaptığımızı, o gün nerede hata yaptığımızı boş yere bulmaya çalışıyordum. Bu bizim “kaderimiz” değildi.

Artık onlar diğer iki kız ile birlikte bir mahzende kilitlidirler! Fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik olarak da şiddet görmektedirler. Dile kolay Sarah kurtulana kadar tam tamına üç yılını o mahzende geçirmiştir. Hele Christine! O kurtulduğunda mahzende beş yılı dolmuştu bile.

Bu kitabı okurken çok sevdiğim Criminal Minds’ın bir bölümünü izliyormuşum gibi hissettim. Ancak benim için olaylara bu kez polislerin tarafından değil de kurbanların gözünden bakıyormuş gibiydi.



Ben kitabı kaçırılma anından başlayıp kurtarılmasına kadar olayların sıra ile anlatılacağını düşünmekteydim. Ancak, yazar bu şekilde yapmamış, klasik anlatımın dışına çıkarak geçmiş ve günümüzü harmanlayarak anlatmayı uygun görmüş. Ayrıca kitapta yer yer tempo düşmekte ve yazar içsel çatışma ile psikolojiye yönelmiştir. Bazı yerlerde ise konuda tüylerinizi diken diken edecek kadar gerilim hakimdi. 

Kitabın filmi de çıkacakmış, kesinlikle izleyeceğim. Bu tarzı sevenlerin beğeneceğini düşünüyorum.

Katkılarından dolayı Doğan Kitap'a teşekkür ederiz.  


Herkese bol kitaplı günler!!

 

2 yorum:

  1. uzun zamandır senin blogun gibi bir yer arıyodum. Ve sonunda bulduum :D Okuyup yorumunda bulundugun çogu kitabı sipariş ettim. Bu kitapta onların arasında. Bakalım nasılmış :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim :))) Hangi kitapları sipariş verdin merak ettim :))) Bu kitap güzeldi umarım sen de beğenirsin ^^

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...