13 Mart 2014 Perşembe

Viktimoloji - Kurban Bilimi


Viktimoloji, kısaca mağdur bilimi demektir. Mağdur (suç kurbanı); bir başka kişi tarafından zarar görmüş, acı çekmiş ya da ölmüş olan kişidir. Bu kişileri inceleyen bilim dalına viktimoloji denilmektedir.


Bu bilimin amacı mağduru psikolojik, sosyal, fiziksel ve hukuksal olarak incelemektir.
Mağdur tipleri çok çeşitlidir. Çocuk istismarı mağdurları, cinsel suç mağdurları, yaşlı istismarı mağdurları, aile içi şiddet mağdurları gibi. 

Cinsiyet, yaş, meslek ve sosyal sınıf, medeni durum, yerleşim durumu ve oturulan semte göre mağdur olma riski artıp azalmaktadır. Örneğin, araştırmalara göre boşanmış ya da ayrı yaşayan kadınlar yüksek risk grubundadır. 19 yaşından küçük, 60 yaşından büyük insanların da mağdur olma ihtimali diğer yaş gruplarına göre daha fazladır. 


Mağdur olan kişinin fiziksel ve psikolojik pek çok sıkıntısı olabilmektedir. Kayıp maddi olabileceği gibi daha çok manevidir. Bu süreç genelde aşağılanma ve kayıp duyguları ile geçer.  Bu nedenle psikolojik tedavi görmeleri gerekmektedir. 



Asla Yapma kitabında, Sarah ve arkadaşları da birer kurbandı ve senelerce viktimoloji bilimi adı altına tedavi görüp yardım aldılar. Onlara yapılan saldırı; kişilik haklarını alma, cinsel istismar, fiziki ve psikolojik denebilir. Özellikle fiziksel ve psikolojik olarak daha fazla.

Ayrıntılı yorum yarın sizlerle olacak! Herkese bol kitaplı günler!
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...