10 Eylül 2013 Salı

Starters Serisi: Başlayanlar - Lissa Price



Kitap Adı: Başlayanlar
Kitabın Orijinal Adı: Starters
Yazar Adı: Lissa Price
Seri Adı: Starters
Seri Sıralaması: 1/2
Türü: Genç- Yetişkin Fantastik, Distopya
Yayınevi: DEX Kitap
Sayfa Sayısı: 338
Çıkış Tarihi: 2012
Puanım: 2/5



Arka Kapak Yazısı:
Biyolojik Savaş, orta yaşlı insanları yok etti ve geriye sadece gençler ve yaşlılar kaldı. Yaşlılar, yani Sonlayanlar, hayatlarına devam ediyorlar. Esas sorun ise gençler, yani Başlayanlar. Anne babaları öldü, beş paraları yok ve açlar.

Onlar hayatta kalabilmek için her şeyi yapmaya hazırlar. Callienin tek umuduysa bir beden bankası. Burası, yeniden genç olmak isteyen Sonlayanlara, kiralama yoluyla genç bir beden veriyor. Callie de bedenini kiraya veriyor çünkü paraya ihtiyacı var, hasta kardeşine bakabilmek ve yaşamını devam ettirebilmek için.

Kiracısı ise, Callienin bedenini bir cinayet işlemek için kullanmanın peşinde. Callie sistemde çıkan bir hata sonucu birden kendi bedeninde uyanıyor ama kiracısı hala sisteme bağlı. Şimdi tek bedenin içinde iki kişi var, bir de önlenmesi gereken bir cinayet.

Başlayanlar, uzak bir gelecekte, çıldırmış bir dünyada zorlu bir yaşam mücadelesi. Bu soluk soluğa macera ve gizem dolu kurgu, bilimkurgu ve distopya sevenlerin hafızasına kazınacak.

Yorumum: Distopya türünü çok severim. Sadece kitapla sınırlı kalmam, bu türde bulabildiğim film ya da dizileri de seyrederim. Başlayanlar hem distopya olması hem de konusu itibariyle beni çekti. Böyle ruh aktarımı, beden değişimi olan konuları severim ki Göçebe bu konuda en sevdiğim kitaptır. Bu bakımdan Başlayanlar’ı da biraz Göçebe’ye benzetmiştim.  Ancak bu benzerlik sadece konu olarak kaldı ki ben kitabı fazla sevemedim.

Dünya’daki savaş sonucu orta yaştaki tüm insanlar ölmüş ve geriye sadece yaşlılar ve çocuklar kalmıştır. Yaşlılar, genç olabilmek için onların bedenlerini belli bir süre kiralayabilmektedirler. Kızımız Callie, parasızlık nedeniyle kiracı olmaya karar verir ama bu ne göründüğü kadar ne de anlatılanlar kadar kolaydır. 

Callie, ansızın kendi bedeninde uyanır ki bu anlatılanlara göre imkansızdır. Ve bu kişi kızımızın bedeninde cinayet işleyecektir! Bir bendende iki ruh!

Kitabı beğenmememin sebebiyse kızımızın birden başının belada olması ve birden bire olayların içinden çıkması! Okurken diyorum ki bu kız bu işin içinden zor çıkar, herhalde ölür ya da ölecek duruma gelir. İki sayfa sonra bir bakıyorum olaylar pat hemen çözülmüş! Callie’nin başına gelmeyen kalmadı ama tabiri caizse tereyağından kıl çeker gibi de olayların içinden sıyrıldı. Belki biraz daha sürünseydi daha iyi olabilirdi.

Bana göre, kurguda bazı boşluklar da vardı. Sanki okurken bir şeyler eksikti. O yüzden kitabı maalesef önermiyorum.

Herkese bol kitaplı günler!!!

4 yorum:

  1. 2. kitap varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci kitap Enders yurt dışında 2014 yılında çıkacak.Bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.

      http://www.fantasticfiction.co.uk/p/lissa-price/enders.htm

      Sil
    2. 2. kitap çıktı evet, ama ben öner,yorum hatta kitap oburu olmamda payı büyük :) 2. kitabın adı da sonlayanlar

      Sil
    3. Kitap oburu olmayı sağlayan kitaplar her zaman özeldir :) Sevindim adınıza :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...