20 Mayıs 2014 Salı

Köşe Yazılarım - 15: Kitaplardan Filmlere Büyülü Yolculuk



Herkese merhaba!!

Bu hafta köşemde film olan kitaplara yer verdim. Kitaptan filme doğru bir yazı sizi bekliyor.

Diğer köşe yazılarım için tık tık!!

Keyifli okumalar!!


Gün geçmiyor ki beyaz perdede kitaptan uyarlama bir film görmeyelim. Özellikle gençlerin fantastik kitaplara olan düşkünlükleri yapımcıları harekete geçirmeye yetmiştir. Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter, kitaptan uyarlanan filmler için farklı bir kapı açmış ve dikkatleri çekmiştir.

Zamanla bu furyaya Alacakaranlık serisi, Açlık Oyunları üçlemesi, Hobbit gibi Newyork Times’ın çok satan kitapları da eklenmiştir. Kitap okumak okuyucunun kendine yarattığı bir dünya iken, sinema görsel efektleri ile izleyicinin karşısına çıkmıştır. Kitap mı, film mi ya da her ikisi mi sorusuna cevabım kitabın içeriğine göre değişir olacaktır.

Benim için önemli olan filmden önce kitabı okumak, kendi hayal gücümde olayları resmetmektir. Kitabın konusuna göre görsel efektlerine inanırsam filmi izlemeye karar veririm ama önceliğim her zaman kitabı okumaktan yanadır.

Filme uyarlanan kitapların bir özelliği de kişileri kitap okumaya alıştırmasıdır. Çevremde birçok kişi, Alacakaranlık filmi ile kitap okumaya başlamış ve bunu alışkanlık haline getirmiştir. Nedeni ise merak! İlk filmden sonra serinin devamı çok merak edilince insanlar kitaba yönelmiştir.
Alacakaranlık serisinin kitaplarını bitirince de okuyucular ona benzer romanların arayışı içine girmiştir. Böylece kitaptan uyarlanan filmler, hem sinema sektörüne hem de yayıncılık sektörüne hareketlilik getirmiştir.

Filmi olan kitaplara Muhteşem Yaratıklar, Kemikler Şehri, Uyumsuz, Vampir Akademisi gibi çok satan kitaplar da eklenmiştir. Kısa kısa bakacak olursak Muhteşem Yaratıklar, 2013 yılında gösterime girmiştir. Lena kente yeni taşınmıştır ve Ethan’ın ilgisini çekmektedir. Genç kız ve ailesi aslında büyücüdür. Lena 16 yaşına gelince iyilik ve kötülük arasında bir seçim yapmak zorundadır. Ailevi baskı, büyücülük, yeni ortam ve Ethan genç kızın kafasını fena halde dağıtmaktadır.

2013 yılında gösterime giren filmlerden biri de Kemikler Şehri! On beş yaşındaki Clary, Pandemonium Kulüp’te bir cinayete tanıklık etmiştir. Genç kızın polise gitmesi gerekmektedir ancak ceset bir anda yok olmuştur ve cinayeti tek gören kişi de Clary’dir. Clary’nin kendilerini görmesine şaşıran katiller genç kız için farklı bir dünyanın kapılarını açmıştır. 

Uyumsuz, bu yıl gösterime girmiştir. Distopik bir hikayedir. Ülke her biri farklı bir erdemi temsil eden beş farklı parçaya bölünmüştür. Burada yaşayanlar 16 yaşına geldiklerinde kendi özelliklerine göre bu beş bölümden birine dahil olup ömür boyu orada yaşamaktadırlar. Zamanı geldiğinde Tris kendisi için bir yer seçememektedir. Çünkü o bir uyumsuzdur! Uyumsuzlar ise bir lider tarafından öldürülmektedir. Tris için hayatta kalma mücadelesi başlamıştır artık.

Vampir Akademisi’nin kitabı 2007 yılında basılmıştır ve 2014 yılında ise filme uyarlanmıştır. Kitap, 35 ülkede yayınlanmış ve çok satanlar listesinde yer almıştır. St. Vladimir Akademisi’nde yetiştirilen genç vampirlerin yaşamlarını konu alan filmde ana karakterlerden biri yarı insan yarı vampir olan Rose Hataway’dır. Yeni okul dönemi başladığında Rose’a en başarılı öğretmenlerden biri olan Dimitri atanmıştır. Hem eğitim hem de dışarıdaki savaş ikili arasında imkansız bir aşka dönüşmüştür. 

Biraz da yakın tarihte film olacak olan bir kitaptan bahsedelim. E. L. James’in yazmış olduğu Grinin Elli Tonu, yayımlandığı birçok ülkede hem çok satmış hem de birçok spekülasyona neden olmuştur. 2015 yılında gösterime girecek olan film bu gidişle daha çok konuşulacağa benziyor.
Günümüzde ister kitabı okunsun istenirse filmi seyredilsin her iki şekilde de ilgi gören bir sektör bulunmaktadır. Bakarsınız gün gelir hayranı olduğunuz bir kitabı sinema perdesinde görürsünüz. Talep olduktan sonra bir kitap neden film olmasın ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...