10 Haziran 2014 Salı

Fırtına Işığı Arşivi #1: Kralların Yolu - Brandon Sanderson



Kitap Adı: Kralların Yolu
Kitabın Orijinal Adı: The Way of Kings
Yazar Adı: Brandon Sanderson
Seri Adı: Fırtına Işığı Arşivi
Seri Sıralaması: 1/10
Türü: Fantastik, Epik
Yayınevi: Akılçelen Kitaplar
Sayfa Sayısı: 912
Çıkış Tarihi: 2014
Puanım: 5/5


Arka Kapak Yazısı: Son Issızlık'tan önceki günlerin özlemini çekiyorum.

Elçiler'in bizi terk etmesinden ve Parlayan Şövalyeler'in bize karşı dönmesinden önceki çağın. Dünyada hâlâ büyünün ve insanoğlunun kalbinde de onurun olduğu zamanın...

Dünyayı ele geçirdik ve sonra da onu kaybettik. Görünüşe göre insan ruhu için hiçbir şey zaferin kendisinden daha zorlu değil.

Yoksa o zafer, en başından beri bir aldatmacadan başka bir şey değil miydi? Onlar ne kadar zorlu savaşırsa, direnişimizin de o kadar güçlendiğini mi fark etti düşmanlarımız? Belki de ısı ve çekicin sadece daha kaliteli kılıçları mümkün kıldığını gördüler. Ama çeliği yeteri kadar uzun bir süre boyunca bırakırsan, eninde sonunda paslanıp gider.

İzlediğimiz dört kişi var. Birincisi hekim, tıbbı bir kenara bırakıp içinde bulunduğumuz dönemin en vahşi savaşında bir asker olmaya zorlanmış. İkincisi öldürürken ağlayan bir katil, bir suikastçı. Üçüncüsü yalancı; bir hırsızın kalbi üstüne bir âlimin cübbesini giymiş genç bir kadın. Sonuncusu ise bir yüceprens, yani savaş açlığı tükenirken gözleri geçmişe açılmış olan bir savaş beyi.

Dünya değişebilir. Dalgabağlama ve Kırıkkullanma geri dönebilir; antik çağların büyüleri tekrar bizim olabilir. Bu dört kişi bunun anahtarı. Bir tanesi bizi kurtarabilir. Ve bir tanesi de bizi yok edecek.

"Bir roman yazarının liderlik mekanizmasını ve sevginin insan kalbine nasıl kök saldığını böylesine etkili bir şekilde anlatması sık görülen bir durum değil. Sanderson şaşırtıcı derecede zeki bir adam."
-Orson Scott Card-

"Kitaba bayıldım. Başka bir şey söylemeye gerek var mı?"
-Patrick Rothfuss-
The New York Times Çok Satanlar Listesi'nden Rüzgârın Adı'nın yazarı

Yorumum: Kralların Yolu, epik fantastik türünde yazılmış harika bir kitap.  Brandon Sanderson’ın hayalgücüne hayran kalmamak elde değil. Yarattığı dünya, isimler, ırklar… 

Kitaba ve o dünyaya dair en çok sevdiğim şey haberleşme sistemiydi. Cep telefonu değil, ankesörlü telefon değil, duman ise hiç değil. Kuşlar mı? Yok yok o da değil. Nasıl mı? Merak ediyorsanız kitabı okumalısınız, bir şey yazmayacağım. :)



Kaladin, bir köle. Hem de bir hekim ve askerken bu konuma düşmüş bir adam. Yaşam mücadelesine hayran kaldım. Köleyken bile başkalarının yaşamını kurtarmaya çalışan cesur bir adam. Kitaptaki favorim tabiî ki de Kaladin. Ama öyle dış görünüş olarak yakışıklı bir adam beklemeyin. Kaladin çelimsiz bir köle ama onun yüreği gözünüzde öyle bir yere yükseltiyor ki işte favori karakterim bu dedirtiyor.

Shallan, alim olmak için prensesin himayesine giren genç bir kız. Aslında amacı çok daha farklı. Prensesten çalması gereken bir şey var. Evi ve ailesinin hayatta kalmasını sağlayacak tek nesneyi çalmalı. Ama prensesle vakit geçirdikçe ikilime düşmektedir. 

Szeth, usta bir katil. Patronları ne derse onu yapan bir adam. Beyaz kıyafetleri ile ölüm saçmakta ve yüksek mevkilerdeki kişileri öldürmektedir.

Dalinar, bir berrakbey. Yeğeni kral olan bir yüceprens. Uzun süren savaştan bıkmış artık evinde olmak isteyen bir adam.

Olaylar bu dört ana karakterin çevresinde olmakla beraber birçok da yan karakterde vardır. Kitapta her bölümde farklı bir ana karakterin hikayesi anlatılmaktadır.

Seri 10 kitaptan oluşmaktadır ve ilk iki kitabı çıkmıştır. Yazar serinin devamını yazmaktadır. 

Seri sıralaması
1.      Kralların Yolu – The Way of Kings
2.      Words of Radience
3.      Skybreaker

Diğer kitapların isimleri bilinmemektedir. Seri hakkında ayrıntılı bilgi için ikizimin yazısını okuyabilirsiniz.

Kitap içi çizimler, harita ve açıklamak kitabı destekleyici yöndeydi. Çizimler için Fighting bloguna bakabilirsiniz. 

Kralların Yolu, zaman mefhumunu yitireceğiniz yegane serilerden biri. Bazen bir kitabı okurken o kitabın sizde yerinin ayrı olacağını hissedersiniz. Yüzüklerin Efendisi’nden sonra epik fantastik türünde bu kadar çok sevdiğim bir kitap olmamıştı. Fırtına Işığı serisinin ben de apayrı bir yeri oldu. 

Herkese bol kitaplı günler!!



1 yorum:

  1. http://gevezekitapkurdu.blogspot.com/2014/06/sonunda-mimlendim.html

    mimlendiniz :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...