17 Şubat 2014 Pazartesi

Köşe Yazılarım - 3: Değişik Bir Kurgu, Sürükleyici Bir Anlatım: GÜNAHKAR DOĞAN

Herkese merhaba!

Köşemin bu haftaki konuğu, severek okuduğum bir roman olan; Günahkar Doğan. 

Diğer Köşe Yazılarım



Jessica Spotswood’un, Chatham Cadısı Günlükleri serisi sizleri, cadılara ait farklı bir dünya ile tanıştırmaktadır. 


Bir lütuf ile kutsanmış... Bir sır ile lanetlenmiş. Cadılık, Cahill ailesi için bir lütuf, onları diğer insanlardan ayıran en önemli özellikleridir. Ya cadılıkla beraber gelen lanet? 

Cate, Maura ve Tess’in başı büyü güçleriyle dertte. Eğer bir cadıysanız, cadılığın yasak olduğu, en ufak bir şeyde kadınların büyücülükle suçlanarak hapse atıldığı bir ortamda iseniz başınız ciddi anlamda belada demektir. 

Dışarıdan bakıldığında herkes, Cate, Maura ve Tess’in tuhaf oldukları konusunda hemfikirdir. Cadı oldukları anlaşılmasın diye kendi kabuklarına çekilen kız kardeşler, fazla zekidirler. Ayrıca, o dönemde kadınların eğitilmesine iyi gözle bakılmazken, kızlar fazlasıyla eğitim görmüşlerdir. En büyük korkuları sırlarının açığa çıkmasıdır. Eğer cemiyetteki rahipler, onların cadı olduğunu öğrenirse ya öldürülecek ya akıl hastanesine ya da yüzer hapishaneye gönderileceklerdir. 

Cate, annesine ölmeden önce kız kardeşlerini koruyacağına dair söz vermiştir. Ama verdiği sözü yerine getirmesi gün geçtikçe zor bir hale gelmektedir. Kardeşleri için en doğru kararı vermek isterken, rahibeliği mi yoksa evliliği mi seçmesi gerektiğini bilememektedir. 

Annesinin günlüğünü bulduğundaysa her şey daha da karmaşık bir hal almıştır. Öğrendiği sır doğrultusunda, çeşitli araştırmalar yapmaya başlayan Cate’in yakalanmamak için her yolu denemesi gerekmektedir. Toplumun dikkati onların üzerindeyken, kız kardeşler daha fazla saklanmama kararı alırlar ve çeşitli çay partilerine katılarak, kendilerini dış dünyaya açmaya başlarlar. Özellikle Cate’in talipleri çıkmaya başlamıştır bile. Ortada dolaşan bir kehanetin tüm işaretleri, Cahill kız kardeşleri gösterirken evlenmek Cate için doğru bir seçim midir? 

Geçmişte cadı yönetimine karşı yapılan savaşı rahipler kazanmıştır. Birçok cadı işkence görmüş, meydanlarda yakılmış ya da asılmıştır. Şimdiyse cadılar için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Eskiye göre daha ılımlı bir tavır sergileyen rahip ve rahibeler ikiye ayrılmak üzeredir. Bir grup rahip, cadılara yapılan eski işkence dönemine geri dönülmesini, bir grup rahibe tekrardan cadıların yönetimi ele geçirmesini istemektedir. İşin bu politik kısmında ise üç cadı kız kardeş sıkışıp kalmıştır. 

Ortaçağ Dönemi’ndeki engizisyon mahkemelerini ve o dönemdeki yaşamı, cadı olaylarını araştırmayı ve okumayı seven biri olarak, bu kitapta, sanki o dönemi araştırıyormuşum da bir hikayeye rastlamışım gibi hissettim. Kurgusu, hem gerçeğe yakın hem de gerçekten uzak bir romandı. 

Yönetimin rahiplerin elinde olmasını, kadınların ikinci sınıf muamele görmesini ve en ufak bir şeyde cadılık ile suçlanmalarını okumak, bir nevi o dönemde yaşananların özetiydi.  

Günahkar Doğan’ı sevmemdeki en büyük etken fantastik olayların çok olmaması ile birlikte kurgunun gerçekmiş gibi hissettirmesiydi. Kitabın türü fantastik olarak geçse de okurken çok fazla sihir tarzında şeyler yoktu. Bu da kitabı fazlasıyla gerçeğe yakın kılmıştı. Seri, Lanetli Yıldız ve Sisters’ Fate olarak devam etmektedir. 

Dozunda dramla, gerçeğe yakın bir fantastik macera yaşamak isteyenlere Chatham Cadısı Günlükleri serisi bambaşka bir kapı açacaktır.
 

6 yorum:

  1. Ablammm yazın harika ellerine sağlıkk ^^ Esra okudu kitabı ama sinir oldu ben de merak ediyorum ama Esra'nın o tepkisnden de biraz çekindim. :D Okurum yarın belki yarından de da yakın :D Ayrıca kitap da aşk yok mu aşk?? :))))

    Yeniden kocaman ellerine sağlık :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kübraaammm <3 teşekkür ederim canım. Hmmm Esramın sinir olduğu kısmı biliyorum onunla konuşmuştuk bu konuyu. Mmmm kitabın içinde pek beklenmedik bir şeydi ama onu es geçersen cidden güzel bir kitap. Bir şans ver derim ben ^^ Aşk var var, olmaz mı :p ^^

      Kocaman teşekkürler ve öpücükler ^^ <3

      Sil
  2. Esra bazı zamanları abartıyor zaten :P :D O yüzden ben de kesin okumalıyım merak de ediyorum hani umarım bir gün okurum ahahhahah Ahh aşk olmayan kitaplar tarzım değil bu yüzden sormalıyım olmasaydı okumazdım :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Himmm o zaman bir şans ver canım ama hemen değil. Önce daha çok okumak istediklerini oku :))) ^^

      Sil
  3. 3. Serisi ne zaman çevrilecek

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...