15 Şubat 2013 Cuma

Cadı Avı - Devin O'Branagan



Kitap Adı: Cadı Avı
Kitabın Orijinal Adı: Witch Hunt
Yazar Adı: Devin O’Branagan
Türü: Fantastik
Yayınevi: DEX Kitap
Sayfa Sayısı: 400
Çıkış Tarihi: 2010
Puanım: 6/10




Arka Kapak Yazısı: Leigh, bir Hawthorne olan Craig ile evlendiğinde bu ailenin büyük bir sırrı olduğunu biliyordu; ancak kocasına güvendi ve hiç soru sormadı. Oğlu hayaller görmeye, kızı da tuhaf beceriler geliştirmeye başladığında bile. Leigh’in kayınpederi ile kayınbiraderi trajik bir şekilde hayatlarını kaybedince tüm aile kendilerini Hawthorne malikanesinde… ve korkunç bir cadı avının ortasında bulur. Hawthorne ailesinin tüm geçmişiyle yüzleşince Leigh’in tüm dünyası başına yıkılır. Üstelik şimdi, çıldırmış bir vaiz ve onun başlattığı cadı avı sebebiyle herkesin hayatı tehlikededir. Aksiyon, aşk, büyü ve tarihle yoğurulmuş bu hikaye ile Devin O’Branagan, okuru zamanda yolculuğa çıkarıyor ve ünlü Salem cadı davalarına kadar götürüyor. Cadı Avı, her şeyin sonu gelmiş gibi görünen en zor zamanlarda bile bir çıkış yolunun mutlaka olması gerektiğini hatırlatıyor.

Yorumum: Fantastik kitaplarda en sevdiğim öğe cadılardır. Küçüklüğümden beri bir cadı ne kadar kötü olursa olsun benim az da olsa sempatimi kazanmıştır. Hatta Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’deki cadıyı bile severim. Nette de haklarında çok araştırma yapmışımdır. Özellikle de Salem Cadıları hakkında bulduğum her yazıyı okumuşumdur. Bu nedenle kitaba nasıl bir beklentiyle başladığımı tahmin etmişsinizdir. Hikayeyi başlarda çok beğenmiş ve sürükleyici olduğunu düşünmüşken, yarısından sonra bu fikrim tamamen tam tersi yönünde değişti. Kitabın günümüzde geçen kısımlarında bana göre çok mantık hataları vardı.
 
Kitap bir geçmiş bir de şimdi zamanda geçmektedir. Geçmiş zamanda geçen olaylarda Hawthorne ailesinin fertlerinin kronolojik olarak neler yaşadıkları anlatılmaktadır. Günümüz ile başlayan kitap bir sonraki bölümde geçmişe (Salem Cadıları Dönemine kadar) gitmektedir. Salem Cadıları Dönemi’nde iki tane Hawthorne cadılık suçundan idam edilmiştir. Evet aile cadıdır ama bu idam olayı günümüzde bile ailenin başına iş açmaktadır.

Geçmiş dönemlerde cadılara verilen cezaları, işkenceleri okurken kendimi kötü hissettim. Daha önceki araştırmalarımda bu konuları okumuştum ama kitapta herhangi bir karakterin işkence görmesi, dahası duygularını okumanız size kendinizi iyi hissettirmiyor diyebilirim. 

Geçmişteki olaylarla ilgili yazarın bilgi vermesi hoşuma gitti. Bir yandan hikayeyi okurken bir yandan da ansiklopedik bilgilere ulaşabiliyorsunuz. 

O bilgilerden bazıları:

Halk, cadılıkla suçlanan kadınlara tıpkı hayvanat bahçesindeki hayvanlar gibi aval aval bakabiliyordu; herhangi bir mahremiyet yoktu.
………………………………………………………………………..
Yakıcı Zamanlar: 15. ve 18. yüzyıllar arasında Avrupa’nın tamamını etkisi altına almış ve Kuzey Amerika’ya da sıçramış cadı avı süreci. Bu dönemde 40 ile 60 bin kişinin cadılık suçlamasıyla öldürüldüğü tahmin edilse de, gerçek rakamın 9 milyona yakın olduğu ve bu rakamın yüzde seksenini kadınların oluşturduğu belirtilmektedir.

Kitabın günümüz kısmına gelirsek; bazı olaylarda çok şaşırdım ve mantık hatası olduğunu düşünüyorum. Tamam geçmişte olan olaylarda insanlar yakıldı, işkenceye maruz kaldı falan ama günümüzde polis denilen bir teşkilat var değil mi? Onu da geçtim medya ya da hükümet olan olaylara hiç mi tepki gösteremez? Ailenin başına gelenlere izleyici kalınması, polisin ya da başka bir teşkilatın yardım etmemesi, olayların gidişatı bakımından hoşuma gitmedi. Sanki hep birşeyler eksik kalmış gibi geldi. 

Kitabı tavsiye eder miyim, bilmiyorum. Geçmiş kısımları güzel ama günümüzde geçenler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Yazımı sevgili Kütüphanemden Kitap Manzaraları'nın bu tür kitaplar için söylediği  şu cümle ile bitiriyorum.

"Kitap beni bulutların üstüne çıkardı ama daha sonra küt diye aşağıya bıraktı."

Herkese keyifli okumalar!!






10 yorum:

  1. Canım, ben de cadılara çok ilgi duyarım, araştırırım ve okumayı severim :) Ancak bu tarz şeyler dönem olarak anlatıldığında daha güzel ve etkileyici oluyor, günümüz işini her yazar kıvıramıyor... Bu kitabı görür ve almak isterdim, şimdi ben de bilemedim... Küt diye düşmek istemem sonuçta... :) Yorumun çok keyifliydiii, eline sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense hiç şaşırmadım :))

      Canım senin zevkini bildiğim için direkt sana kitabı alma diyebilirim. Çünkü okudukça benim düşündüklerimi sen de düşüneceksin :)) Senin için boşuna masraf ve zaman kaybı olur daha güzel kitaplar varken.

      Teşekkürler...

      Sil
    2. Ben de hiç şaşırmadım... :) sağol canım, sildim gitti...

      Sil
  2. Yaa ben de almak istiyordum bu kitabı çünkü beklentim çoktu açıkçası. Cadılara ben de bayılırım ve hikayelerini okumak hep hoşuma gitmiştir. Ama ben de küt diye düşmek istemem :) Yorumun çok güzel olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Ben bu kitabı beğenmiştim ama geçmiş zaman ksımlarını. Günümüzde geçen olaylar çok etkileyici değildi fakkat geçmişten günümüze kadar ailenin başına gelenler çok değiştik. Ama günümüzde hiç bir olay olmadığı gibi çok da sıkıcıydı. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncedeyim sizinle. Geçmiş kısımlae, özellikle de ilk hikaye çok güzeldi. Ama günümüz kısmı biraz saçmalamıştı.

      Sil
  4. Bende aynı şekilde geçmiş ögelerinin bulunduğu kitapları severim. Cadıların içinde bulunduğu bir kitap önerir misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, malesef konu olarak çok sevmeme rağmen bu tarz kitapları çok okuyamadım. O nedenle önerebileceğim bir kitap malesef yok :s.

      Sil
  5. Ben kitaba bayıldım. Öncelikle dediğiniz gibi geçmiş kısımları çok güzeldi. Günümüz kısımları ise başlangıçtaki parçalarda sıkıcıydı ama sonra bence günümüz kısmıda çok iyiydi işin içine satanizm girdi, savaş başladı falan beni çok iyi sürükledi ayrıca benim gibi "Cadı" karakterlere ilgi duyan insanlar görmek çok mutlu etti :). Ayrıca ben cadıların gerçekten var olduğuna inanıyorum:-|

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...