4 Şubat 2016 Perşembe

Destined #1: Kül - Shani Petroff/Darci Manley



Kitap Adı: Kül
Kitabın Orijinal Adı: Ash
Yazar Adı: Shani Petroff - Darci Manley
Seri Adı: Destined
Seri Sıralaması: 1/2
Türü: Fantastik, Distopya, Genç-Yetişkin
Yayınevi: Novella Dinamik
Sayfa Sayısı: 464
Basım Tarihi: 2015
Puanım: 4/5


 Arka Kapak Yazısı: Kader önceden belirlendi. Yönetim tarafından sıkıca kontrol ediliyor. Değiştirilemez.

Madden Sumner bir Mor olarak doğdu. Sistemin en yüksek halkası. Kaderi Yediler Bakanı olmak. Dax halkanın alt tabanı olan Kül, bir Renksiz. Kaderinde gerçekleştirmesi gereken hiçbir şey yok. Buna rağmen hayatından vazgeçmiş değil. Statüsünün onu tanımlamasına izin vermeyecek. Dax ve Madden'ın yolları, özgürlüklerini kazanmak için verecekleri mücadelede hiç beklemedikleri bir şekilde birleşecek. Peki, kaderleri için savaşmaya gerçekten hazırlar mı?

Yorumum: Kül, kitabı çıkacağı duyurulduğunda ilgimi çeken kitaplardan biri. Özellikle de kapağına vuruldum. Yalnız kağıt yüzey çıkarıldığında sert ciltli kapağın rengi ne öyle -_- Çok kötü bir renk. Cırt bir sarı -_- Normalde böyle ciltli kitapları okurken, kağıdına bir şey olmasın diye kapağını çıkarıp öyle okurdum ama inanın bunu öyle okumak istemedim. Sarı kapak -_- Ayy bir de yandaki sarı renk yok mu? O daha da beterdi. Ama tüm bunlar kitabın güzelliğine gölge oluşturamadı :p


Kül, kitabı bir distopya. İki kız karakter tarafından anlatılıyor. Normalde bu tarz kitaplar ya kız ve erkeğin gözünden anlatılır ya da sadece kızın. Burada iki karakterin de kız olması artı bir puan. 

"Doktor Og'un her zaman ne söylediğini hatırlıyor musun? 'Bir kader, yolunu ne kadar derin kazarsa, o kadar çok sorumluluk talep eder.' Morlar bizim hayatlarımızı daha iyi hale getirmek için çok çalışıyor. Hepimizin hayatını."

Dünya bir hastalık sonucu yok olmanın eşiğine gelmiş ancak insanlar toparlandığı zaman bir sistem kurmuşlar. Artık yeni toplum halkalardan oluşmaktadır. Halkaların en üst kademeden en aşağıya doğru sıralanışı; mor, kırmızı, yeşil, sarı, kahve, barut, kül şeklindedir. Halkalar arasında statü farkı vardır ve bir üst tabakadan olan kişiler alt tabakadan kimseyi yanında istememektedir. Halkalar, bebek doğar doğmaz kader çıkarıcıları tarafından tayin edilmektedir ve bebeğin ilerde ne olacağından tutun, ne zaman öleceğine kadar belirlenmektedir. 


Kitabımızı da en üst tabaka olan Mor’lardan Madden Sumner ve en alt tabakadan olan renksiz Dax Harris anlatmaktadır. Madden Sumner geleceğin bakanı. Dax ise hiç bir şey olamayacak olan bir renksiz. Her iki tarafın gözünden de halkaların neler yapabildiğini ve aralarındaki bağlantıyı anlayabiliyoruz. 

Destined (Kader Serisi) Seri Sıralaması
1.      Kül (Ash)
2.      Morötesi (Ultraviolet)

Olaylar çok ilginç bir şekilde ilerliyor. Özellikle bazı kısımlarda beklemediğim şekilde kurgulanmıştı. Bazı yerleri de tahmin edebiliyordunuz. Çok olaylara girmeyeceğim ama klasik bir distopyada ne varsa Kül kitabında da o vardı. Yok olmanın eşiğine gelmiş bir dünya, yeniden yapılanma, insanların birbirlerinden tabakalarla ayrılması, yalanlar, entrikalar…
Seriyi sevdim ve devamını merakla bekliyorum.

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!



7 yorum:

  1. Herkes okudu, ben okuyamadım yine :D

    YanıtlaSil
  2. Merhaba... Ben yeni keşfettim burayı... Artık gelirim... :)

    Bu arada, benim de ilk kitabım Ters Düz geçenlerde çıktı! :) Okursanız yorumlarınızı beklerim. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Kader serisi Mor ötesini okuduğunuzu belirtmişssiniz kitabı nerden teemin ettiniz ben ne türkçe çeviri ne de ingilizce olarak bulamadım kitabı yardımcı olurmusunuz rica etsem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben de Mor Ötesi kitabını okumadım maalesef, sadece seri sıralamasını yazdım. Kitap henüz Türkçe'ye çevrilmedi.

      Sil
  4. İkinci kitap yani morötesi ne ulaşamoyorum almanca mı?nasıl bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci kitap çevrilmedi. Orjinal dilinde nereden bulabilirsiniz bir bilgim yok maalesef.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...