2 Ocak 2015 Cuma

Kovan - Laline Paull



Kitap Adı: Kovan
Kitabın Orijinal Adı: The Bees
Yazar Adı: Laline Paull
Türü: Fantastik
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 462
Basım Tarihi: 2014
Puanım: 4/5


Arka Kapak Yazısı: Doğumu şaheser anamız, senin rahmin kutsaldır, evliliğin tektir, sonra Kraliçeliğin gelir. Ve sadece Kraliçe üreyebilir.

Bu kovandaki bütün arılar kabul eder, itaat eder, hizmet eder. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmek zorundadır, ölümse ölüm kalımsa kalım. Doğuştan farklı olanlar doğar doğmaz öldürülür. Kovanın hiyerarşisinde geçişler yoktur. İşçi olarak doğan işçi olarak ölür. Kraliçe tektir, kutsaldır, sadece o doğurgandır.

Flora 717 ise farklı doğanlardandır, canı bağışlandığında elde ettiği şansla kovanın bütün işleyişinde yer almaya çalışarak fark yaratır. Bebek bakar, polen toplar, Kraliçe'nin sırlarına erişir. Peki kendi kaderinin sürüklediği yolda düşe kalka ilerlerken kovanın kaderini de değiştirebilecek midir?

"Coşkuyla ve özenle işlenen olağanüstü hayal gücüyle eşsiz bir okuma deneyimi."
-The New York Times-

"Kovan'ın harika bir kurgusu var.
George Orwell'in 1984 ve Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü'yle paralellik gösterirken kendine özgü olmayı da başarıyor."
-Florida Times-

"Az bulunur ve akıllara durgunluk veren bir roman. Üzerinde çalışılmış, başarılı ve sıra dışı bir hikâye. Kovan kolay kolay unutulmayacak."
-Kirkus-

Yorumum: Bu kez farklı bir kitabın yorumu ile sizlerleyim. Martı Yayınları’ndan çıkan“Kovan” kitabı tanıtımını ilk gördüğüm andan beri dikkatimi çekiyordu. Boş bir anımda sadece göz gezdirip merakımı gidermeyi amaçlamışken bir baktım ki 100 sayfa okumuşum bile. 

Konusu çok farklı ve dikkat çekici. Kitabımız bir kovanda yaşanan olayları anlatmaktadır. Flora 717 aslında işçi bir arıdır. Ancak deformasyona uğradığı için türünün özelliklerinin dışında davranışlar sergilemektedir. Örneğin; işçi arı olarak sadece temizlik yapması gerekirken, kreşte bebek arıları besleyebilmektedir. Evet yanlış duymadınız. Bu kovanın içinde bebek arılar için bir kreş bulunmakta.


Arılar şu üç kurala göre yaşamaktadır. İtaat etme, kabul etme, hizmet etme.


Bu üç kural arı yaşamının temelini oluşturmaktadır. Ancak Flora 717 diğer arılardan çok farklıdır. 

“Bir Flora asla balmumu yapamaz, çünkü pistir. Propolisi işleyemez, çünkü sakardır, asla Tarlacılık yapamaz çünkü damağının tadı yoktur. Onun işi sadece temizliktir ve emirleri yerine getirir.”

Zaman zaman yapmaması gereken şeyler yapmaktadır. Yine de içindeki kovana aitlik hissini hiç kaybetmemektedir. Zavallı Flora 717… Morgda da çalıştı, Kraliçe’nin nedimesi de oldu ama hiçbir zaman arı sevgisini kaybetmedi. 

Kitap arılar ve arıların dünyasına farklı bir bakış sağlıyor. Aslında sadece arılara değil, bazı politikacılara arılar aracılığı ile bir cevap, insanlara ise bir uyarı niteliğindedir.  Farklı bir fantastik okumak istiyorsanız denemenizde fayda var. 

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!
 

Herkese bol kitaplı günler!! 


2 yorum:

  1. Nasıl ya?Gerçketen bir arıdan mı bahsediyor? Arılar dialog falan mı kuruyor gerçekten kitapta? Çoook ilginç ya.Teşekkürler. o.O

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten tüm karakterler arı. Gerçekten çok farklı bir kitap:) Teşekkür ederim :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...