3 Aralık 2015 Perşembe

Sardunya Kokan Kadınlar - Mine Engin Tekay



Kitap Adı: Sardunya Kokan Kadınlar
Yazar Adı: Mine Engin Tekay
Türü: Kurgu
Yayınevi: Net Kitap
Sayfa Sayısı: 144
Basım Tarihi: 2015
Puanım: 4,5/5


Arka Kapak Yazısı: Buraların sardunyası da kadını da güzeldir. Kışa da dayanır bu topraklarda sardunyalar. Kadınlarsa hep acıya dayanıklı olurlar, acıyla sınanırlar. Sıcağı sever sardunya, kadınlarsa sevginin kendisine hasrettir buralarda…

Mine Engin Tekay, kadın öyküleri anlatmayı sürdürüyor. Her gün azalıyorken, sevdanın değil de şiddetin kollarındayken kadınlar; Sardunya Kokan Kadınlar sizden öykülerle yoldaşınız olacak. Kadınım ve Katilimi Sevmişim'le sesini yükselten yazar, bütün telifini Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na bağışladığı bu kitabında; bir şarkı ritminde uyumlu, akıcı bir dille başrolü kadınlar olan öykülerine devam ediyor.

"-Neden en çok sardunyaları seviyorsun babaanne?

Saçlarımı okşardın:
-Kadınlara benziyorlar çünkü.
-Nasıl yani? Hiçbir şey anlamadım!

-Onlar da kadınlar gibidir işte; güçlüdür, kışa dayanıklı, zorluğa dirençli. Tıpkı kadınlar gibi hemen kök salar bulunduğu yere, sıkı sıkı tutar toprağını; sahiplenir. Her tür toprakta da yetişir ha! Güçlüdür bünyesi, nazlanmaz diğerleri gibi. Pencere önlerinde bekler gelmeni, vefalıdır; avlularda, balkon köşelerinde gözler yolunu; sabırlıdır. Şartlar uygun olsun, bir de sevilsin yeter ki ömür boyu esirgemez çiçeklerini, çoğalır hep eksilmeden. Dökmez yapraklarını elini her uzattığında; küsmez sana, kapatmaz kendini, sararıp solmaz, nazlı değildir, kıymet bilir. Sen sev yeter ki… Anlar elbet, bak o zaman nasıl cömertçe sunar kendini sana! Yapraklarının kokusunu unutamaz bir kez duyan da ömür boyu yüreğinde saklar.

-Yine anlamadım işte!

Gülümserdin:
-Büyüyünce anlarsın mini mini Mine'm, kadın ol hele… İşte o zaman anlarsın!"

Yorumum: Sardunya Kokan Kadınlar, Mine Engin Tekay’ın yazmış olduğu bir kitap. Kitapta ilk dikkatimi çeken şey kitabın telifinin kadın cinayetlerini durduracağız platformuna bağışlanmış olması. 

Kitapta aklınıza gelebilecek tüm kadın sorunları mevcut. Kadın cinayetleri, töre, tecavüz, aldatma her şey… Birçok hikaye var Sardunya Kokan Kadınlar’da. Ya duyduğumuz, ya yakın çevremizde birinin yaşadığı ya da bizzat kendimiz yaşadığımız.


Kadın var hizmetçi gibi görülen…
Kadın var her şeyi dört dörtlük yapmasına rağmen aldatılan…
Kadın var bedeni satılan…
Kadın var tecavüze uğrayıp, töre denilen şeye kurban giden…

Okurken birçok şey aklıma geldi. Haberler geçti tek tek gözümün önünden. Özgecan… 
Güldünya… İlk aklıma gelenler.

Umuyorum ki kadın cinayetleri artık bir son bulur. 

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!

3 yorum:

  1. Onur duydum. Daha da önemlisi yalnız olmadığımı bildim.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Kapak harika. Konusunu da çok seveceğime eminim. :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...