20 Ocak 2015 Salı

Legend #1: Efsane - Marie Lu



Kitap Adı: Efsane
Kitabın Orijinal Adı: Legend
Yazar Adı: Marie Lu
Seri Adı: Legend
Seri Sıralaması: 1/3 + 1 novella
Türü: Fantastik, Distopya, Genç-Yetişkin
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 313
Basım Tarihi: 2014
Puanım: 3,5/5


Arka Kapak Yazısı: Gerçek, Efsane'ye dönüşecek

Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısı olarak bilinen yerde şimdi Cumhuriyet adında, komşularıyla sürekli savaşan bir ülke vardır. Cumhuriyet'in seçkin sınıfından gelen on beş yaşındaki üstün yetenekli June, askerî bir dehaya sahiptir. İtaatkâr, hırslı ve kendini ülkesine adamış bu genç kız onun uğruna her şeyi yapmaya hazırdır. Fakir bir aileden gelen on beş yaşındaki Day ise ülkenin en çok aranan suçlusu ve bir devlet düşmanıdır. Kendisi gibi asker olan ağabeyi Metias öldürülünce June, Day'in peşine düşer. İnandıkları şeyler uğruna savaşan bu iki gencin kesi?en yolları, onları Cumhuriyet'in karanlık sırlarına götürecektir.

"Efsane, söylendiği kadar iyi olmakla kalmıyor, bunu kesinlikle hak ediyor."
-The New York Times-

"Bir 'efsane' doğuyor."
-USA Today-

"Bilimkurgu ve aksiyonun heyecanlı bir karışımı... Bu kitap Açlık Oyunları hayranlarına okumaya değer bir şey verecek."
-Voya-

"Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı, kıyamet sonrası dünyada geçen romantik bir gerilim… Efsane'yi elinizden düşüremeyecek ve kesinlikle unutamayacaksınız."
-Kami Garcia-

"Farklı karakterleri, yüksek tansiyonu ve siyasi entrikalarla dolu ilgi çekici distopik bir dünya. Eğer Açlık Oyunları'nı beğendiyseniz bu kitaba bayılacaksınız."
-Sarah Rees Brennan-

Yorumum: Ciltli kitaplara bayılırım. Efsane kitabı da ciltli olması nedeniyle sevdiğim kitaplardan biriydi. Yalnız kapak görseli ve cildine vurulmam içini sevmeme neden değil. Romanı hem sevdim hem sevmedim. İki yönüyle de anlatmaya çalışacağım.

Efsane distopik bir kitap. Yeni bir dünya ve kuralları olan bir yerdir. Ülke ikiye bölünmüş durumdadır. Bir taraf Cumhuriyet diğer taraf ise Koloniler ve bu iki grup arasında süregelen bir savaş vardır. June, Cumhuriyet’in en yetenekli ve en zeki kızıdır. Day ise azılı bir suçlu ve kaçak. Genç kızın ailesindeki tek kişi olan ağabeyi Metias öldürülünce Day kendine çok güçlü bir düşman kazanmış olur. 

“Day’in yaptıkları eskiden beni büyülerdi ama o artık benim can düşmanımdı, hedefimdi. İlk görevimdi.”

June, ağabeyinin katili olan Day’in peşine düşer. Genç kız kovalayacak, Day kaçacaktır. Ancak bu kaçma kovalama işinde saklanan gerçekler ortaya birer birer çıktığı zaman her iki taraf içinde tarifi olmayan bir yola girilecektir. 

Efsane, June ve Day’in gözünden ayrı ayır anlatılmaktadır. Ancak, kitabın ilk 150 sayfasında gerçekten sıkıldım. Sürekli bir aksiyon, bir değişiklik ne zaman olacak diye diye okudum. Sonradan kitap açıldı ve sayfalar akmaya başladı. En sevdiğim kısımlar Metias’ın olduğuydu. Öldürülmesini hiç istemezdim. 

Okurken şaşırdığım tek bir kısım oldu onun haricinde kitap için ne düşünüyorsam bir bir çıktı. Bu bakımdan tam anlamıyla ters köşe bir kitap değildi. 

Efsane Seri Sıralaması
0,5. Life Before Legend
1.      Efsane (Legend)
2.      Deha(Prodigy)
3.      Şampiyon (Champion)

Seriye devam etme konusuna gelirsem, büyük ihtimalle iki ve üçü de okuyacağım. Tek sebebi ise merak!

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!

2 yorum:

  1. Evet bende yazarın ters köşe yapmasını beklemiştim, olmadı ama emin ol ikinci kitap çok daha iyi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinciyi okuyacağım, daha iyi olduğunu düşünüyordum ben de :) Teşekkür ederim :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...