23 Temmuz 2017 Pazar

Red Rising Triloji #1: Kızıl Yükseliş - Pierce Brown

Kitap Adı: Kızıl Yükseliş
Kitabın Orijinal Adı: Under Her Skin
Yazar Adı: Pierce Brown
Seri Adı: Kızıl İsyan
Seri Sıralaması: 1/3
Türü: Fantastik, Distopya, Genç-Yetişkin
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 448
Basım Tarihi: 2015
Puanım: 4/5



Arka Kapak Yazısı: Ben dünyaları ateşe verecek kıvılcımım. Ben zincirleri kıracak çekicim. Ben halkımın ve esaret içinde yaşayan herkesin umuduyum. Çünkü biliyorum ki insan kendini köleleştiren adaletsizlikle özgürleşemez. Gelecekte, renk kodlarına göre sınıflara ayrılmış Toplum'un en alt sınıfını Kızıllar oluşturmaktadır. Diğer bütün Kızıllar gibi Darrow da, Mars'ı yeni nesiller için yaşanılır bir gezegen haline getirdikleri inancıyla günlerini madenlerde çalışarak geçirmektedir. Üstelik bunu severek ve isteyerek yapmakta, kanı ve teriyle çocuklarına daha iyi bir dünya bırakacağına inanmaktadır.

Ancak Kızıllar kandırılmıştır. Darrow, halkının yozlaşmış yönetici sınıfın kölesinden bir şey olmadığını keşfettiğinde adalet özlemi ve kaybettiği aşkının anısıyla hırslanır. İnsanlığın yeni nesil Altın hükümdarlarının güç için mücadele ettiği efsanevi Enstitü'ye sızmak için her şeyden vazgeçer. Hayatı ve medeniyetin geleceği pahasına en başarılı ve en vahşi Altınlarla rekabet etmek zorunda kalacak olan Darrow'un düşmanlarını yenmek için artık yapmayacağı şey yoktur... Bu, onlardan birine dönüşmek anlamına gelse bile.

Yorumum: Son zamanların en iyi distopya kitaplarından biri Kızıl Yükseliş. Bilimkurgu distopya olmasından dolayı birçok insanın favori kitabı olmasına etken olmuş.

Mars'ta kurulan bir hayat düşünün. Ama burada da tabi ki de sınıflar var. Bu kez halk renklerine göre ayrılmış. En üstün ırk altınlar iken an alt tabakayı kızıllar oluşturuyor. 
Aradaki renkler ve özellikle kızıllar yaşamın devamı için çalışırken, altınlar sefa sürmektedir. Çok geçmeden kızıllar bu işte bir yanlışlık olduğunu anlarlar ve planlarını devreye sokarlar. İşte bu noktada baş karakterimiz Darrow devreye giriyor. Altınların arasına sızması için Enstitü'ye girmesi gerekiyor ve bunun için ne gerekiyorsa onu yapmaya hazır.




Kitabın ortalarından itibaren çok güzel bir kurgu sizi bekliyor. Özellikle de heyecanın dorukta olduğu sahneleri okumaya hazır olun!!


Kızıl Yükseliş Seri Sıralaması
1.      Kızıl Yükseliş (Red Rising)
2.      Altın Oğul (Golden Son)
3.      Sabah Yıldızı (Morning Star)

Kitap için söylenecek tek şey "Wuuhuuuu!!" :p Yazarın anlatımda ayrıntıya girmesine rağmen okuyucuyu sıkmaması en önemli artı. Yalnız favori karakterim kesinlikle Sevro. Kısrak'ı da Sevro kadar olmasa da sevdim. Serinin hepsi çıktığı için şanslıyım!

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!


Herkese bol kitaplı günler!!


2 yorum:

  1. Güzel kitaptır

    YanıtlaSil
  2. Merhaba!Ben de kitaplar hakkında bloglar yazıyorum(Amatör olarak).Ve bu nedenle bloğuma kitap okumayı seven özel kişilerin gelmesini istiyorum.Bu işe emek vereceğim, emeklerimin karşılığını almak istiyorum.Umarım bi' göz atarsınız:
    https://aysuarici.blogspot.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...