6 Şubat 2017 Pazartesi

Phoenix Island #1: Ölüm Adası - John Dixon

Kitap Adı: Ölüm Adası
Kitabın Orijinal Adı: Phoenix Island
Yazar Adı: John Dixon
Seri Adı: Phoenix Island
Seri Sıralaması: 1/2
Türü: Fantastik, Distopya, Genç-Yetişkin
Yayınevi: Go Kitap
Sayfa Sayısı: 462
Basım Tarihi: 2016
Puanım: 3,5/5



Arka Kapak Yazısı: Telefon yok. Mesaj yok. E-posta yok. İnternet yok. Kaçış yok.

On altı yaşındaki boks şampiyonu Carl Freeman, güçsüzleri yumruklarıyla savunmayı alışkanlık getirdiği için bir türlü beladan uzak duramaz. Kimsesi olmadığı için hayatı koruyucu aileler ile ıslahevleri arasında mekik dokuyarak geçen Carl, girdiği son kavgada rakiplerinin hepsini hastanelik edince çıkarıldığı mahkeme tarafından cezasını çekmek üzere dış dünyayla bağlantısı olmayan bir adaya gönderilir.

Burası bir evli, bir ailesi ve bir geleceği olmayan çocuk suçluların son durağıdır. Ülkenin uzak bir köşesine kurulmuş olan bu kamp kimsesiz çocuklara merhamet göstermeyen sadist eğitim çavuşları tarafından yönetilmektedir. On sekiz yaşına kadar burada mahkum edilen Carl kurallara uyup cezasını çektikten sonra hayatında yeni bir sayfa açmayı planlar, hatta burada yeni arkadaşlar edinip Octavia adındaki gizemi bir kıza aşık olur. Ama acımasız çavuşlar, yorucu eğitimler, ağır cezalar buz dağının yalnızca görünen kısmıdır. Burası aslında gidenin bir daha geri dönmediği, çocukların avlanarak ya da idam edilerek öldürüldüğü, kesimhane denilen gizli bir devlet laboratuarında denek olarak kullanıldığı bir ölüm kampıdır. Carl diğer çocuklar tarafından avlanmadan ya da kesimhaneye gönderilmeden önce buradan kaçıp dış dünyayı bu adanın varlığından haberdar etmek ve sevdiklerini kurtarmak zorundadır.

Yorumum: Adada geçen bu tarz kitapları pek bir severim. Özellikle türü ne olursa olsun, zorlu eğitim şartlarının olduğu kurgular ilgimi çeker. Ölüm Adası'da böyle bir kitaptı.

Carl, evden eve şehirden şehre taşınan, bir çok ebeveyn değiştiren bir çocuktur. Birçok kereler sorun çıkarmış ve hepsinden ceza almıştır. Ancak son yaptığından sonra onu farklı bir hapishaneye gönderirler. Burada her şey yasaktır ve adadan kurtulmak çok da kolay değildir.
Kendine yeni arkadaş ve düşmanlar edinen Carl için bu ölüm adasında yaşamak çok zor olacaktır. Özellikle ona kafayı fena takmış bir çavuş varken.

Kurguda yer yer psikopatça olarak tabir edeceğimiz olaylar vardı. Bu tarz distopyalar nedense daha çok ilgimi çekiyor. Benim gözümde distopyaların kurgusu sonuna kadar karakterleri zorlamalı. Bu bakımdan kitapta yer alan bazı olaylar beni rahatsız etmedi.

Bazen, diye düşündü Octavie, gerçeği bilmemek daha iyi.


Kitabın ilk başlangıç temposunu çok beğendim. Bir anda ne kadar çabuk bu kadar sayfa okudum dedim. Sayfalar aktıkça aktı, ama sonrasında kurguda bir tıkanıklık oldu. Gereksiz uzatma mı desem, olay örgüsündeki durgunluk mu desem bilemedim. O kadar sıkıldım ki okurken, kitabın başlangıç kısmından çok farklıydı. Sonrasında ise kurgu tekrardan toparlandı ve bir anda kitap yeniden akmaya başladı. Bu sıkıldığım kısımlar nedeniyle puanım da düştü.

Ölüm Adası Seri Sıralaması
1.      Ölüm Adası (Phoenix Island)
2.      Devil's Pocket

Çok yüksek beklentiyle başlamazsanız kitabı sevebilirsiniz ancak arka kapağı okuyup farklı bir şeyler beklerseniz umduğunuzu bulamazsınız. Serinin devamı var. Kitabın sonunu okuyunca, devamını ister istemez insan bir an önce okumak istiyor. İkinci kitap hakkında birkaç teorim var. Bakalım tutturacak mıyım?

Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...