2 Ekim 2014 Perşembe

Öksüzler Treni - Christina Baker Kline



Kitap Adı: Öksüzler Treni
Kitabın Orijinal Adı: Orphan Train
Yazar Adı: Christina Baker Kline
Türü: Aile, Dram
Yayınevi: Arkadya Yayınları
Sayfa Sayısı: 356
Basım Tarihi: 2014
Puanım: 4/5


Arka Kapak Yazısı: Bazen içinizdeki çocuk geçmişinizde hapsolur ve siz o çocuğu kurtarmak için tüm umutlara sımsıkı sarılırsınız…

Binlerce çocuk düşünün, ya ailesini hiç tanımamış ya da ailesini kaybetmiş. Kimsesiz çocukları düşünün, gülen gözleriyle size bakan. Tek istedikleri sıcak bir yuvayken, tek umutları ise onları bilinmeyen geleceklerine taşıyan Öksüzler Treni'dir.

1929 yılı Amerika'sında Vivian Daly de o trende yolculuk eden çocuklardan sadece biridir. Küçük yaşta hayatın zorluklarıyla karşılaşan Vivian, bir şekilde kaderine yön vermek zorundadır. Bunu gerçekleştirme gücünü de ona nereden geldiğini hatırlatan aile yadigârı kolyesinde bulacaktır…

On yedi yaşındaki Molly Ayer, son şansını da tüketmek üzere olduğunun farkındadır. Ona bakmakla yükümlü olan aileyle arası iyice açılan Molly'nin tek şansı, kamu hizmeti adına doksan bir yaşındaki yaşlı bir kadının çatı katını temizlemeye bağlıdır. Molly bu işi gönülsüzce yapacak olsa da aslında o yaşlı kadınla ne kadar çok ortak yönleri olduğunu yaşayarak öğrenecek ve geçmişte hapsolan ruhlarını özgür bırakma yollarını onunla birlikte keşfedecektir.

Öksüzler Treni ikinci şansları, beklenmedik dostlukları ve bizi kim olduğumuzu keşfetmekten alıkoyan sırları barındıran muhteşem bir roman.

"Sürükleyici… Bir eve ait olma hissini arayan iki kadının yürek burkan hikâyesi."
-Publishers Weekly-


Yorumum: Dram türünde kitaplar okumayı pek tercih etmiyorum. Bu nedenle bu türden bir kitap okuyacaksam dikkat çeken bir roman olmasını tercih ederim. Öksüzler Treni de işte bu kategoriye girdi.

Yazarımız, romanı geçmiş ve günümüz olarak yazmış, aynı zamanda da paralel veya ortak öğelere yer vermiş. Özellikle geçmiş karakter Vivian ile günümüz karakteri Molly arasında benzerlikler vardı.

Öksüzler Treni ne yazık ki tarihte gerçekten var olmuş bir tren. Kimsesiz göçmen çocukların köle gibi çalıştırıldığı bir sistemin ürünü. Kimsesiz çocuklar bu trenlere bindirilip, duraklarda indirilmekte ve alıcı bulmak için sergilenmektedir.

Kimi insanlar çalıştırmak, kimisi ise gerçekten evlat edinmek istemektedir. Ancak niyet iyi de olsa her çocukta bir iz kalmıştır. 

Bu konu hakkında ayrıntılı yazı için tık tık!!

“Onu tekrar göreceğimin hayalini kurmaya hiç cesaret etmemiştim. Benim tecrübelerime göre, değer verdiğiniz birini kaybettiğinizde bir daha dönmemek üzere gitmiş olurdu.”

Vivian, bu trende yolculuk etmiş ve çeşitli ailelere evlatlık niyetine satılmış bir çocuktur. Molly ise koruyucu aileler tarafından bakılan bir kimsesiz. Ailesi olmayan ortak özelliklere sahip bu iki kişinin yollarının kesişmesi ile hüzünlü bir hikaye başlamaktadır. 
 
Not 1: Blogumda yorumladığım tüm kitapların listesine buradan ulaşabilirsiniz. 

Not 2: Bu yazıyı “kitaptutkum.blogspot.com” dışında herhangi bir blog/forum/internet sitesinde okuyorsanız, şahsımın bilgisi dışında ÇALINMIŞ DEMEKTİR!!

Herkese bol kitaplı günler!!

2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...